NRK Meny
Normal

- Skulle ikke gjøre aktiv motstand

- Aktiv motstand mot de israelske soldatene som bordet båtene på veg til Gaza var i strid med retningslinjer som de norske aktivistene hadde.

Video Israels forsvar offentliggjør flere bilder

Det sier Georg Morland, talsmann for de de tre norske deltakerne i konvoien med hjelpeforsyninger.

Han har sett videoopptakene som viser aktivister om bord på det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara som går løs på israelske soldater idet de heises ned fra helikopter og border båten.

Dette var ikke i samsvar med holdningen vår og holdningen til Free Gaza Movement, sier Morland til NTB.

- Jeg har ingen forklaring. Nordmennene og Free Gaza Movement krevde at hver enkelt deltaker skulle skrive under på at man forpliktet seg til en ikkevoldelig holdning, Men jeg vet ikke om de andre gjorde det samme, sier han.

Les: Nordmennene i rettsmøte i dag

Les: – Hent hjem ambassadøren i Israel

Les: – Israelerne føler hele verden har vendt seg mot dem

Les: – Aksjonen var ingen suksess

Morland sier at det var flere organisasjoner bak båtene.

Eget opplegg

- Den tyrkiske organisasjonen IHH har for eksempel sitt eget opplegg. Holdningen vår var at alt om bord i skipene skulle godkjennes av en tredje part slik at vi sikret oss at det ikke befant seg verken våpen eller noe israelerne kunne mene var ulovlig i lasten, sier Morland.

Islamistisk

IHH organiserte to av skipene i konvoien, blant dem passasjerskipet Mavi Marmara. Det er en islamistisk, humanitær hjelpeorganisasjon, ifølge den israelske organisasjonen Intelligence and terrorism Information Center, som selv oppgir å være en privat stiftelse.

Israel har forbudt IHH å drive virksomhet i Israel. Ifølge en undersøkelse gjort av det danske instituttet for internasjonale studier DIIS i 2006, ble IHH allerede i 1997 etterforsket av tyrkiske myndigheter for å ha kjøpt våpen. Fransk etterretning mente gruppen var infiltrert av terrortilknyttede krefter på høyt nivå.

Koalisjon

Free Gaza Movement (FGM), som har organisert andre av båtene i konvoien, er en koalisjon av pro-palestinske grupper som siden 2008 har vært i virksomhet for å organisere båtforsendelser til Gaza, ifølge organisasjonen selv.

Blant dem som støtter FGM, er den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutu og den amerikanske venstreideologen Noam Chomsky.

Pressetalsmann Morland bekrefter overfor NTB at de tre norske aktivistene opprinnelig ikke skulle vært om bord i Mavi Marmara.

- De skulle vært om bord i en mindre båt som skulle gå fra Kreta, men som fikk tekniske problemer, sier han.

Båten fikk propellproblemer og oppdaget dessuten en sprekk i skroget. Som følge av dette ble de norske fraktet ut til Mavi Marmara utenfor kysten av Kypros med en mindre båt og gikk om bord der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt