Politiet mener broren skjøv Toulouse-morderen mot jihadisme

Politiet mener at broren til 23-åringen som drepte sju mennesker i Frankrike, hadde en farsrolle i familien og at det var han som skjøv lillebroren mot ideen om at drap var nødvendig.

Brødrene Merah

Storebror Abdelkader Merah skal ha hatt stor innflytelse på lillebror Mohammed.

Foto: videograb / Scanpix

Mens den 23 år gamle drapsmannen, Mohamed Mehra ble sett på som en mer ustyrlig småkjeltring, var storebroren en som levde et rolig liv som en sterkt troende, sier en politikilde til den franske avisen Le Monde.

– Han spilte en viktig rolle i lillebrorens orientering mot radikal islamisme og jihadisme, sier etterforskeren til avisen.

Nekter befatning

29 år gamle Abdelkader Merah ble siktet for medvirkning til drap og terrorplanlegging i går. Politiet har funnet eksplosiver i en bil han eier og han skal ha sagt at han var stolt av det broren har gjort. Det siste ble senere avvist av advokaten hans Anne Sophie Laguens.

– Han fordømmer drapene og håper han ikke blir gjort til en syndebukk for brorens handlinger. Han nekter for det han er tiltalt for, sa hun til pressen søndag kveld.

Mohammed Merah innrømmet drapet på tre jødiske barn og en lærer og tre soldater, før han ble drept av fransk politi på fredag. Da hadde spesialstyrker beleiret leiligheten hans i over 30 timer.

– Under oppveksten var faren til guttene i Algerie i lange perioder og storebroren fikk etter hvert rollen som sjefen i familien, sier politiets etterforsker.

Ville legge drapsfilmer på nett

Flere franske medier melder at broren var en viktig innflytelse, mens Mohammed Merah selv sa før han ble skutt, at han handlet alene og uten medsammensvorne. Han filmet alle angrepene med et videokamera og hadde planlagt å publisere filmen på internett senere.

Kritikere av fransk etterretning spør hvordan en straffedømt Al Qaida-tilhenger kunne drepe flere mennesker uten å bli oppdaget.

I går gikk flere tusen franskmenn ut i gatene for å minnes drapsofrene. I Toulouse møttes lokale politikere og religiøse ledere ved den jødiske skolen der tre små barn og en lærer ble drept. Mange bar franske flagg eller blomster.

Toulouse

Israelske speidere i Frankrike på minnemarsjen i Toulouse.

Foto: ERIC CABANIS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt