NRK Meny
Normal

- Skandale hvis de ikke fengsles

(ODENSE) Uansett hva dommeren i den danske terrorsaken bestemmer seg for i dag vil det bli bråk - enten blant muslimene, eller i pressen.

Folkeansamlin av journalister og innvandrere utenfor Domshuset i Odense i dag.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Danske journalister NRK har snakket med er ikke overrasket over at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har holdt kortene så tett til brystet.

Like fullt mener de PET burde sagt mer enn hva de har gjort om hvilke beviser de faktisk har, ikke minst for å unngå ryktespredning og spekulasjoner som kan være feilaktige og i verste fall skade uskyldige mennesker.

- Hvis de får varetektsfengslet alle fem, har PET en god sak. Hvis ikke, er det en desto større sak for oss i pressen, sier en av de frammøtte fra dansk rikspresse.

- Det ville vært en skandale.

Kommer 13.30

I formiddag står et 20-talls journalister utenfor Domhuset i Odense og venter på dommer Ingrid Therkelsens kjennelse for de fem siktede politiet ikke fikk varetektsfengslet ved det første fengslingsmøtet.  

Da dørene åpnet klokka 8.30 i dag tidlig fikk pressen rutinemessig delta de første minuttene, men til tross for medias protester valgte hun å lytte til forsvareren og aktors ønske om at rettsforhandlingene måtte foregå bak lukkede dører.

Klokka 12.30 kom en rettsbetjent ut og kunngjorde at kjennelsen kan ventes å komme mellom klokka halv to og kvart på to.

 

PET har dermed brukt kun rundt tre og en halv time på å legge fram det de måtte ha av nye beviser mot hver av de fem siktede.

Vollsmose venter

Litt unna hovedinngangen på Domhuset står en nesten like stor forsamling mennesker. Det er venner og slektninger av de siktede fra Vollsmose, bydelen hvor terrorplanleggingen ifølge politiet skal ha foregått.

En av de, Kim, sier til NRK at han er sikker på at hans beste venn slipper ut i dag. Kurderen er opprørt, men fast bestemt på å vente til det er over.

- Han er en fredelig mann. Han kom hit fra krig for å leve i fred. Hvorfor skulle han bygge en bombe? Han må slippes fri, hele Vollsmose venter på at de skal slippes fri.

Kuwaitiske Tarzan holder motet oppe mens han venter på at hans nevø skal slippes fri.
Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Frustrasjon

Tarzan fra Kuwait venter på sin nevø. Han holder humøret oppe, men på halvt dansk og halvt engelsk kommuniserer han sin frustrasjon.

- Alt dette hatet kommer fra Bush. George Bush. Jeg vil ha min nevø ut igjen i dag, jeg tror han slippes fri.

I ettermiddag samles alle familiene til de unge mennene seg i en av Odenses moskéer. Sammen med Abu Hassan og en advokat skal de komme med en felles protest mot behandlingen de har fått under og etter aksjonen natt til tirsdag.

Pressen frykter at møtet kan føre til opptøyer – spesielt hvis resultatet av dagens fengslingsmøte blir at alle de sju siktede havner i varetekt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt