NRK Meny
Normal

FN: - Sivile ble drept i Afghanistan

FN har funnet bevis for at 90 sivile ble drept i et amerikanskledet luftangrep i Afghanistan forrige uke, opplyser spesialutsending Kai Eide.

Ruiner i Azizabad
Foto: Fraidoon Pooyaa / AP

– Etterforskning utført av UNAMA (FNs kontor i Kabul) har resultert i tilstrekkelig bevis, basert på forklaringer fra øyenvitner og andre, på at om lag 90 sivile ble drept. Blant de drepte var 60 barn, 15 kvinner og 15 menn, skriver FN-utsending Kai Eide i en uttalelse.

- Drepte 30 opprørere

De sivile tapene i dette angrepet er blant de høyeste siden internasjonale styrker innledet militæroperasjonen i Afghanistan i 2001.

Den amerikanske koalisjonen i Afghanistan sa tirsdag at den har fått bekreftet at fem sivile ble drept i angrepet i Herat-provinsen etter å ha sagt at 30 opprørere ble drept.

UNAMA sendte sin menneskerettighets-gruppe til området for å etterforske og snakke med innbyggerene etter aksjonen.

- Lokalbefolkningen kunne bekrefte antallet døde, samt navn, alder og kjønn på ofrene. Luftangrepet har ødelagt syv-åtte hus og ført til store skader på mange andre, sier Eide til NRK.

- Svekker tilliten

Det amerikanske militæret har innledet sin egen etterforskning etter hendelsen, og hevder de ikke kjente til at barn ble drept under angrepet.

Kai Eide sier FN er dypt bekymret for utfallet av angrepet:
- Jeg har gjentatte ganger gjort det klart at sikkerhet og velferd for sivile må gå foran alt under planlegging og utføring av militære operasjoner.

- Det undergraver tilliten i befolkningen til det internasjonale militæret og til den afghanske regjering og det er alvorlig, sier Eide til NRK.

– Gjør ikke nok

Mange afghanere mener utenlandske soldater ikke gjør nok for å unngå sivile tap når de gjennomfører aksjoner i landet. For hvert angrep som koster sivile livet, øker motstanden mot de internasjonale styrkene i Afghanistan.

Kai Eide var i formiddag i samtaler med president Hamid Karzai, hvor man ble enige om at det trengs en full gjennomgang av utenlandske soldaters tilstedeværelse i landet. Karzai har fordømt angrepet i krasse ordelag.

– Hvis de siste rapportene er korrekte, viser det at de internasjonale styrkene fortsatt viser altfor lite hensyn til sivilbefolkningen, sier generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE Norge.

– Det er på høy tid at internasjonale styrker revurderer den militære strategien rundt å bruke flyangrep mot tett befolkede områder.

Minst 900 sivile har mistet livet i stridshandlinger i 2008, ifølge tall fra FN og afghanske menneskerettighetsgrupper.

LES: - 50 barn drept i koalisjonsangrep

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt