Hopp til innhold

All skyld til demonstrantene

Burmas utenriksminister beskylder "politiske opportunister" for å stå bak uroen i  Burma for å utnytte kaoset etterpå. Men i dag fikk FNs utsending omsider møte juntaens øverste leder.

Pro-Burma-demonstrasjon i Tel Aviv

Bare i utlandet er det nå mulig å protestere mot regimet i Burma - her i Tel Aviv.

Foto: MOTI MILROD / AP

I sin tale i FN oppfordret utenriksminister U Nyan Win det internasjonale samfunnet om å avstå fra å gjøre ting han sa vil helle bensin på bålet.

"Situasjonen er igjen normal", sa han til FNs hovedforsamling i natt.

Han la all skyld for at soldater ble kalt ut for brutalt å slå ned motstandere av regjeringen på de samme "opportunistene, støttet av flere mektige land".  

Nyan Win

Burmas utenriksminister U Nyan Win la i natt all skyld på demonstrantene.

Foto: Ed Betz / AP

Heller ikke i morges holdt myndighetene avtalen med FN-utsending Ibrahim Gambari, som var lovet å få møte juntaens øverste leder Than Shwe på morgenen.

Gambari har forsøkt å få treffe generalen hele helgen, men juntaen har latt ham sitte med hatten i hånda og vente. I formiddag, lokal tid, fikk han omsider foretrede, ifølge Burmas informasjonsdepartement.

Det er ikke gitt opplysninger om hva som skjedde på møtet. Men målet til Ibrahim Gambari var for det første å stanse de brutale angrepene på demonstranter og demokrati-forkjempere, og for det andre å gjenåpne samtalene med opposisjonslederen Aung San Suu Kyi om en maktdeling.

Sendt på landet

Men først, i går kveld sendte de spesialutsendingen til et fjernt hjørne av Burma for å vise ham hva regjeringen har oppnådd av ro og orden og bekjempelse av narkotikaproduksjon.

Han måtte overnatte, og ble i dag tidlig tatt med til en stadion full av lokale innbyggere som satt på plaststoler og lyttet stille til talene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Liknende møter er holdt rundt om i landet for å informere om utkastet til ny grunnlov, i det juntaen kaller "veikartet til demokrati"..

I mellomtiden leter demokratiforkjempere og slektninger etter de mange hundre, kanskje tusener, som er forsvunnet. De fleste er trolig i fengsel, men mange fryktes drept av soldatene. Det er i alle tilfelle livsfarlig å oppholde seg i burmesiske fengsler.

Vet ikke hva som skjer

Junta-regimet i Burma har lagt lokk på all informasjon fra landet, og det er umulig å vite hva som skjer med munker og arresterte demonstranter. Radio- og TV-stasjonen Democratic Voice of Burma i Oslo har navnene på 138 drepte demonstranter. Tallene stammer fra organisasjonen "88-generasjonens studentgruppe".

Buddhistmunker i Sri Lanka

Buddhistmunker i Sri Lanka

Foto: SANKA VIDANAGAMA / AFP

- Måten soldatene skjøt demonstranter på, rett i nn i folkemengdene slik vi ser på en del av videokuttene vi har fått, er dødstallet ikke urealistisk, sier Aye Chan Naing, leder for DVB.

- De skjøt med maskingevær, det betyr at de skyter mer enn én om gangen.

Mange frykter at et resultatløst møte mellom FN-utsendingen og juntalederen vil føre til hevnaksjoner og nye drap fra regimets side.

SISTE NYTT

Siste nytt