Hopp til innhold

- Serena-besøket burde vært droppet

Utenriksdepartementet hevder de informerte Stortinget om angrepsplanene mot Serena Hotel. – Helt feil, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Per Kristian Foss

Jeg kan ikke skjønne at PST med denne rapporten på bordet kunne gjennomføre besøket slik det ble gjennomført, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Foss sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han var blant stortingspolitikerne som kjenner Utenriksdepartementets gransking av utenriksminister Jonas Gahr Støres besøket i Afghanistan, da Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept.

Les alle NRKs saker om Wikileaks-lekkasjene

Utenriksdepartementet hevder overfor NRK at de redegjorde for hele trusselbildet da granskingen ble lagt frem for Kontroll- og konstitusjonskomitéen. På direkte spørsmål om komitéen faktisk ble gjort kjent med disse opplysnignene, sier Foss følgende:

– Nei, dette ble vi ikke informert om hverken i den åpne eller lukkede delen av høringen.

Les referat fra den åpne høringen her.

Opplysningene Stortinget ikke fikk

Foss reagerer på opplysningene NRK omtalte tidligere i dag om at Forsvaret var kjent med konkrete trusler mot Hotel Serena – tre måneder før terrorangrepet mot utenriksministeren og de norske journalistene som var med på besøket.

Se full oversikt over terrorplanene nederst i artikkelen.

Militær etterretning i Afghanistan snappet opp informasjon som viste at terrorister planla et angrep mot Hotel Serena – planer som var svært like det som faktisk skjedde.

Foss mener systemet har sviktet på to vesentlige punkter.

– Burde droppet Serena-besøket

Foss sier at Utenriksdepartementet la stort press på Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å gjennomføre et besøk med såkalt «sivil profil». PST hadde ansvaret for sikkerheten under besøket, og Foss tar høyde for at informasjonen om angrepet ikke ble sendt videre fra etteretningstjenesten til PST.

– Det er i hvert fall en mulighet. Jeg kan ikke skjønne at PST med denne rapporten på bordet kunne gjennomføre besøket slik det ble gjennomført. Turen burde blitt gjennomført på en annen måte med annen innkvartering og større millitærbeskyttelse, eller den burde vært utstatt, sier Foss før han fortsetter:

– Rapporten viser planer om et konkret og planlagt angrep på Hotel Serena. Det finnes andre måter å innkvartere myndighetspersoner på, og man kunne også utsatt reisen og for å se om dette bare var falske rykter eller påstander.

Alvorlig tillitsbrudd

Den andre alvorlige svikten Foss påpeker, er at han mener Utenriksdepartementet ikke ga all relevant informasjon til Stortinget da departementet la frem sin gransking av besøket.

– Det er kritikkverdig at denne rapporten, som norske etterretningsmyndigheter åpenbart har visst om, ikke står omtalt i granskningsrapporten eller kom fram under Stortingets høring om saken. Vi spurte om det forelå slike rapporter, men det kom ikke fram slike opplysninger - verken fra PST eller fra Etterretningstjenesten. Man kan få et inntrykk av at kommunikasjonen og informasjonsflyten ikke er god nok, sier Foss.

(Artikkelen fortsetter)

Video KYRRE-SERENA-011010-WW

Video: Kyrre Nakkim kommenterer avsløringene om Serena-angrepet

Påstanden til Foss står stikk i strid med Utenriksdepartementet uttalelser om hvem som ble informert om hva i granskingen.

Politisk kommentator Kyrre Nakkim i NRK sier det er Utenriksdepartementet som har et troverdighetsproblem i saken. Han mener hele hendelsesforløpet nå må tas opp til ny gransking.

– Utenriksdepartementet insisterte på selv å granske hendelsen. Når det nå kommer frem at Stortinget kanskje ikke fikk all informasjon kommer spørsmålet om hvorfor. Det gir departementet et troverdighetsproblem som ikke ville vært der dersom man hadde hatt en uavhengig gransking, sier Nakkim før han fortsetter:

– Det finnes ikke noe mer alvorlig i norsk politikk enn at departementet gir feil informasjon til Stortinget.

Foss sier han skal bruke fredagen på å få Utenriksdepartemenetet til å vise konkret hvor i granskingsrapporten etterretningsrapporten med de konkrete planene om et angrep mot Serena Hotell er nevnt.

Militær etterretning i Afghanistan har fanget opp en lang rekke planer om å angripe Hotel Serena. Disse planene ble avdekket mellom 2005 og terrorangrepet 14. januar 2008 (Klikk på titlene i listen under):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.