- Sammenlign meg ikke med Bush

John McCain har startet angrepene på Barack Obama og forsøker å distansere seg fra president George W. Bush.

Senator John McCain
Foto: TIM SLOAN / AFP

Den republikanske presidentkandidaten åpnet med å rose Obama og Clinton for deres valgkamper.

Han lover også en renslig kampanje.

McCain var i 2000 offer for en av de styggeste svertekampanjene i amerikansk politikk. Det var budskapet. John McCain hadde et barn utenfor ekteskap, et svart barn. Ryktet oppsto like etter at John McCain overraskende hadde feid storfavoritten George W. Bush av banen i primærvalget.

Imponert over Hillary

McCain roste da også begge de to sine konkurrenter i sin tale.

- Jeg er imponert over begge de to demokratiske presidentkandidatene. Hillary Clinton har kunnskap og politiske resultater som få. Hun fortjener mer takk enn hun har fått hittil. Med fire døtre er jeg takknemlig for de barrierene hun har brutt, sa senatoren fra Arizona.

- I Barack Obama vil jeg få en imponerende motstander, sa McCain og spøkte med den store aldersforskjellen.

- Det er en ung mann med gale svar, sa han til jubel fra sine tilhengere.

Feil type endring

Han mente Obama står for feil type endring og for dårlig dømmekraft når han ikke ville støtte finansiering av Irak-krigen videre, hente soldatene hjem og sier han er villig til å snakke med diktatorer fra Iran til Nord-Korea.

- Jeg hater krig. Jeg vet hva det koster. Men Obama kan dra oss inn i en større krig. Jeg kan ikke tillate at det skjer, sa McCain.

- Dere vil høre igjen og igjen fra min konkurrent at jeg stiller til presidentvervet for å gi president George W. Bush hans tredje periode. Og at jeg kommer til å videreføre Bush-Cheneys politikk.

- Det skal jeg slettes ikke. Velgerne ble ikke kjent med meg i går, og vet hva jeg står for. De har sett meg arbeide tverrpolitisk i flere tiår. Men de er nylig blitt kjent med Obama, humret McCain på sin lavmælte måte.

- At bedre styring fra regjeringen skal løse det amerikanske folks problemer, er ikke en endring vi kan tro på, slo han fast.

Han forsøker nå å skape størst mulig avstand til den upopulære president Bush og kritiserte han for den mislykkede krigføringen i Irak, for uansvarlig pengebruk og lovte en ny energipolitikk og en plan mot drivhuseffekten.

SISTE NYTT

Siste nytt