NRK Meny
Normal

- Samarbeidsproblemer i kø

- Livni og Netanyahu er på kollisjonskurs i flere spørsmål, mener NRKs korrespondent i Midtøsten, Sidsel Wold.

Benjamin Netanyahu og Tzipi Livni

Benjamin Netanyahu og Tzipi Livni.

Foto: - / AFP

Sentrumspartiet Kadima og Tzipi Livni halte i land en knepen seier under valget i Israel, men høyrelederen Benjamin Netanyahu kan likevel ende opp som statsminister.

Les også: Begge erklærer seier

Benjamin Netanyahu og Barack Obama under et møte i Jerusalem i juli 2008.

Benjamin Netanyahu og Barack Obama under et møte i Jerusalem i juli 2008.

Foto: OLIVIER FITOUSSI / AP

Vel vitende om at hun vil få store problemer med å samle tilstrekkelig støtte fra de øvrige partiene i Knesset, inviterte Livni straks Likud med i en Kadima-ledet samlingsregjering. Lite tyder på at Netanyahu kommer til å takke ja.

Ulikt syn

- Det mest sannsynlige er at Likud, Netanyahus parti og Kadima vil sitte sammen. Problemet der er jo at Livni ikke vil snakke med palestinerne. Livni er for en to-statsløsning, det er ikke Benjamin "Bibi" Netanyahu, sier Wold.

- Det som også kan bli et problem er at Netanyahu kommer til å få et dårligere forhold til USA, for Obama er jo for å snakke med folk, kanskje også til og med Hamas - der er de på kollisjonskurs.

Forholdet til USA er noe av det viktigste for israelerne her som mener at USA er den eneste vennen de har i verden, sier Wold.

SAKEN FORTSETTER UNDER VIDEOEN:

Video nsps_upload_2009_2_11_8_31_33_619.jpg

65 prosent valgdeltagelse

Sidsel Wold

NRKs korrespondent i Midtøsten, Sidsel Wold.

Foto: NRK

- Valgoppslutningen ble høyere enn det noen fryktet, hva er forklaringen på det?

- Jeg tror at til slutt så ble valget veldig spennende. Sist valg for to år siden var det bare 63 % som deltok. I går var det et forferdelig vær, men nesten 66 prosent har deltatt.

Kandidatene snakket veldig stygt om hverandre, de skremte folk og de spilte på frykt. Det har gjort at flere enn det man trodde har engasjert seg i valget til slutt.

NRKs korrespondent i Midtøsten, Sidsel Wold

- Hva kan vi vente oss av fredsfremstøt i tiden som kommer?

- Der ligger jo også problemet hos palestinerne som er så splittet. Mange av israelerne som ønsker å snakke med palestinerne sier at det er vanskelig å snakke med et palestinsk lederskap som er i borgerkrig med seg selv, sier Wold.

Fangeutveksling

Nå er det en interessant og viktig fangeutvekslingsforhandling på gang, forteller Wold.

Les: Viktig fredshindring ryddet av veien

- Det gjelder Gilad Shalit som sitter som fange i Gaza mot da Marwan Barghouti som er den mest populære palestinske lederen. Hvis han kommer ut av fengselet om et par uker så kommer vi til å se en helt annen virkelighet, et helt annet lederskap antageligvis på den palestinske siden og da har vi en helt annen dynamikk. Mange her venter på resultatet av denne fangeforhandlingen, sier Wold.

Demonstranter krever Gilad Salits løslatelse.

Demonstranter krever Gilad Shalits løslatelse. Enes det om en fangeutveksling angående Shalit og palestinernes populære leder Marwan Barghouti, kan en helt anen dynamikk oppstå, ifølge NRKs korrespondent i Midtøsten, Sidsel Wold.

Foto: PAUL HANNA / REUTERS

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt