NRK Meny
Normal

- Russisk mafia tar over rivieraen

Mafia fra tidligere sovjetstater skal nå ha tatt et jerngrep om den franske rivieraen.

Stranda i Nice

Kriminaliteten på den franske rivieraen kontrolleres nå fullstendig av russerne, hevder fransk politi.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Med paramilitær presisjon tar russerne nå over det som er av kriminell aktivitet langs den luksuriøse Rivieraen, melder The Telegraph.

Det er kjent fra før at franskmenn og italienere ved Rivieraen er misfornøyd med at rike russere har kjøpt seg tungt inn på boligmarkedet og presset opp prisene.

Nå hevder lokalt politi at fra lommetyveri og prostitusjon til hvitvasking og tømming av villaer er styrt av mafia fra de tidligere sovjetstatene. De forventer at det er en østeuropeisk forbindelse til ethvert lovbrudd de kommer over.

Godt strukturerte

De fleste arrestasjonene har skjedd i Spania, hvor gjengene har sitt episenter, men mange av sjefene har sine luksusreder på den franske middelhavskysten i nærheten av St. Tropez og Cannes.

Sjefene har fotsoldater som gjør jobben for dem, mens de selv håver inn store penger.

- Dette er en av de best strukturerte kriminelle organisasjonene i Europa, sier den franske kriminologen Alain Bauer.

En fransk etterforsker forteller om voldelige oppgjør mellom gjengene, og at mange er tungt bevæpnet og brutale. En polititalsmann sier at mange av fotsoldatene er veteraner fra krigen i Tsjetsjenia.

Yachten A

Den 119 meter lange luksusyachten A, som eies av den russiske forretningsmannen Andrei Melnichenko, er et vanlig syn på rivieraen. Bildet er tatt i Kristiansand i 2008

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

I mars ble 69 mafiamedlemmer arrestert i en koordinert aksjon i flere europeiske land, og de fleste pågrepne var russere, mistenkt for å bedrive narkotikatrafikk.

Moscow Times skriver at den russiske mafien nå består av intet mindre enn 300.000 mennesker - og det bare i utlandet.

I Spania hevdes det at russisk mafia kontrollerer 90 prosent av all narkotika- og våpenhandel.

Abramovich avvist

Rivierabefolkningens toleranse overfor nyrike russere har heller ikke tidligere vært på topp. I 2008 fortalte New York Post om at den styrtrike, russiske Chelsea-eieren Roman Abramovich ble nektet servering ved en restaurant på den toskanske kysten.

– Kom tilbake i morgen, var svaret han fikk.

En rasende Abramovich svarte med å forlate kysten og sette kursen mot Sardinia i sin yacht, med fem kokker og 45 servitører om bord.

Det fortelles også om dekadente fester på Rivieraen hvor russere moret seg med å fyre opp 500-euro-sedler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt