- Rørende å møte ham

- Det var meget sterkt og et rørende møte, sier Mathilde Moland til NRK.no. Hun møtte sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani fredag ettermiddag.

Mathilde Molan i Kisangani

Mathilde Moland fikk et sterkt møte med sønnen i Kisangani.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Mathilde Moland på vei inn til sønnen

Mathilde Moland på vei inn til å møte sønnen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Moren til dødsdømte Tjostolv Moland skulle etter fredagens rettsforhandlinger få treffe sønnen for første gang på elleve måneder.

Hun er nå nettopp kommet ut av fengselet etter en ettermiddag preget av stor usikkerhet om hun i det hele tatt fikk se ham.

- Det var meget sterkt og et rørende møte, og han er i overraskende god form, sier Mathilde Moland til NRK.no.

- Veldig godt å se ham igjen

- Det var bedre enn jeg trodde, og veldig godt å se ham igjen, sier Mathilde Moland, og sier at sønnen også opplevde møtet som veldig sterkt.

- Det er lov å gråte når man får mor på besøk i fengselet, sa han til meg, så vi gråt begge to.

Mathilde Moland hadde blant annet med seg et album med familiebilder og hjemmebakt brød som hun vil gi til sønnen i fengselet.

Mathilde Moland og Rune Edvardsen lander i Kongo

Mathilde Moland og Rune Edvardsen ankom Kisangani i dag.

Foto: K. Annensen/ NRK

- Det var veldig sterkt

- Det var veldig sterkt å møte ham igjen, og han satt veldig stor pris på albumet som jeg hadde med, forteller hun mens hun tørker både en og to tårer.

For med seg i bagasjen hadde hun et fotoalbum som familie hadde laget, med bilder av Tjostolv Molands nevø og niese. Et album spesiallaget for denne turen.

Mathilde Moland landet ved 10-tiden fredag formiddag i Kisangani etter å ha vært på reisefot i et døgn. Hun valgte å ikke reise til rettslokalet hvor sønnen og medtiltalte Joshua French forklarte seg for militærtribunalet.

Planen var at hun skulle få møte sønnen rundt klokka 15 norsk tid i fengselet i Kisangani. Tidspunktet kom, men Mathilde Moland hadde ikke fått noe klarsignal til å reise til fengselet.

- Det var jo fult der inne. De skjønte ikke hva vi sa, men det var et himla leven, sier hun.

For inne i fengslet var det mange skuelyste medfanger som ville få et glimt av Tjostolv Molands mor.

- Timene er dyrebare

Det er predikant Rune Edvardsen som forsøker å ordne møtet mellom mor og sønn. Tjostolv Moland skal ha sagt til predikanten at han ser fram til å møte moren.

– Vi har vært utålmodige begge to. Timene her nede er dyrebare, sier Mathilde Moland, som skal være i Kisangani til mandag.

Familiebilder og brød

Mathilde Moland fortalte før hun dro til fengselet at hun blant annet har med seg et album med familiebilder og hjemmebakt brød som hun vil gi til sønnen i fengselet.

Foruten Edvardsen reiser Mathilde Moland sammen med lege Terje Erlid. Det er Edvardsen som har hjulpet henne med å organisere reisen, blant annet i samarbeid med myndighetene i Kongo.

- Det var et sterkt møte mellom mor og sønn, men jeg har ikke hatt noen medisinsk vurdering av Tjostolv. Jeg har mine teorier, men det vil jeg ikke si noe om nå, sier Enlid.

I morgen håper Mathilde Moland at hun igjen skal kunne få besøke sønnen sin, og da håper hun at fangene i fengslet også skal få nyte godt av besøket. Hun har nemlig med ti fotballer de innsatte.

- Vå håper vi kan få se dem igjen i morgen, men i natt kommer jeg til å sove godt, sa en lettet mor.

Rune Edvardsen i samtale med Tjostolv Moland 13.11.2009

Rune Edvardsen i samtale med Tjostolv Moland i dag.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt