Hopp til innhold

- Rolig i Maldivene i kveld

– Situasjonen i hovedstaden Male har roet seg, sier nordmannen Hans Magnus Lindblad (23). Han bor i Maldivene, der president Mohammed Nasheed har gått av etter et politistøttet opprør.

Demonstrasjoner i Male i Maldivene

Presidenten i Maldivene trakk seg i stedet for å bruke makt mot sitt eget folk.

Foto: Sinan Hussain / Ap

Lindblad sa tidligere i dag at det fortsatt var mye folk i sentrumsgatene, men verken bråk eller demonstrasjoner.

Hans Magnus Lindblad

Hans Magnus Lindblad sier situasjonen i Maldivene er rolig.

Foto: Hans Magnus Lindblad

– Folk jublet, tydeligvis fornøyd med at presidenten har gått av, sa Lindblad.

Miltært hovedkvarter

Demonstrasjonene foregikk ved det militære hovedkvarteret der flere hundre mennesker, blant dem soldater og polititjenestemenn, samlet seg.

Da han gikk seg en tur ut i byen nå i kveld lokal tid, Maldivene ligger fire timer foran Norge, var det rolig i gatene og lite folk ute. Det var ikke tegn til demonstrasjoner av noe slag. Han har inntrykk av at folk stort sett er fornøyd med det som har skjedd.

Han forteller at flyselskapet han jobber for ikke har vært berørt av uroen i landet, og etter det han forstår går også trafikken på den internasjonale flyplassen som normalt. I går kveld skal et fly fra Qatar Airways ha blitt nektet å lande, men det er uklart om dette har noe med uroen i landet å gjøre.

Sparket dommer

Protestene startet etter at presidenten i forrige måned ga ordre om å arrestere en dommer, som han mente handlet etter ordre fra den tidligere presidenten Maoumoon Abdul Gayoom.

Demonstrasjoner i Male i Maldivene

Demonstranter som støtter opposisjonen gir høylytt uttrykk for at presidenten må gå av.

Foto: Sinan Hussain / Ap
Mohammed Nasheed

Mohammed Nasheed har gått av som president i Maldivene.

Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal politiet ha tatt over den statlige tv-kanalen, og bruker den til å drive propaganda for opposisjonen.

– Folk jeg har snakket med mener at rundt halvparten av befolkningen er fornøyde med at Nasheed har gått av, mens rundt 50 prosent støtter ham, sier Lindblad.

President Mohamed Nasheed sa i en fjernsynstale at han trakk fordi han ikke ville styre landet med en jernneve og bruke makt mot sitt eget folk. Visepresident Mohamed Waheed er tatt i ed som ny president.

Han lover å ta alle midler i bruk for å opprettholde lov og orden, og understreker behovet å legge politiske ulikheter til side.

Nasheed tok makten i 2008 etter at forgjengeren Maoumoon Abdul Gayoom hadde sittet i 30 år, og har startet en rask demokratiseringsprosess.

– For rask utvikling

– Jeg tror mange syns at utviklingen har gått for fort, at turiststrømmen har vokst for mye og at den vestlige innflytelsen er blitt for stor. Folk skjønner den økonomiske betydningen av turismen, men ser helst at de besøkende holder seg til turistområdene for ikke å påvirke kultur og levesett i for stor grad. Det er mange politiske partier med sterke meninger, sier Lindblad.

Han har bodd i Maldivene i fire måneder, der han jobber som flyger i Trans Maldivan Airways

– Nasheed lovet mye, men var ikke like flink til å omsette løftene i praktisk politikk.

Lindblad peker på at prisene har steget raskt, og det samme har skattene. Maldivene er er muslimsk land. Han sier at den avgåtte presidentens forslag om utvidet religionsfrihet falt mange tungt for brystet.

– Det er få som vil ha kirker eller forsamlingslokaler for andre religioner enn den muslimske.

Lindblad sier at mange vil ha tilbake den gamle presidenten Maoumoon Abdul Gayoom, som styrte landet i 30 år, og som mange tenker på med takknemlighet.

Norges ambassade i Sri Lanka har også ansvaret for Maldivene. På ambassadens hjemmeside heter det at situasjonen er under kontroll, men at det kan oppstå nye uroligheter. Nordmenn i Maldivene blir oppfordret til å registrere seg ved konsulatet i Male.

– Norske turister trygge

Reiseoperatøren Mantareiser har nå rundt 25 gjester i Maldivene.

– Ingen av dem er i hovedstaden Male eller på den største øya der Male ligger, sier daglig leder Liv Tandstad.

– Det har jo vært demonstrasjoner en stund, og vi har frarådet gjestene våre å besøke Male. De er trygge der de er, og har neppe hørt om urolighetene.

Tandstad sier at Mantareiser fortsatt kommer til å sende turister til Maldivene.

– Historisk sett har det vært lite voldsbruk i Maldivene.

Hun tror demokratiseringsprosessen nok kommer til å fortsette, men kanskje ikke like raskt som hittil.

Turoperatøren Paradisreiser har for tiden også gjester i Maldivene.

– Ingen av øyene der vi er eller hotellene våre er berørt. Det er bare i hovedstaden Male det har vært demonstrasjoner, sier daglig leder i selskapet Gro Anet H. Brastad, til NRK.no.

Star Tour har for tiden ingen norske kunder på Maldivene.

– Når det gjelder framtidige reiser vil vi se an situasjonen og snakke med kundene, sier Lena S. Petersson i Star Tour.

SISTE NYTT

Siste nytt