Hopp til innhold

- Regjeringen står bak 500 drap

Regjeringen i Kongo står bak 500 drap på politiske motstandere de siste to årene, ifølge Human Rights Watch, og fortsatt nekter de å snakke med opprørslederen, Laurent Nkunda.

Soldater fra den kongolesiske hæren fyrer løs ved Rugari, 40 kilometer nordøst for Goma i Øst-Kongo
Foto: Walter Astrada / Scanpix/AFP

Menneskerettighetsorganisasjonen beskylder i en fersk rapport dessuten Kongos president Joseph Kabilas regjering for å stå bak arrestasjonen av minst 1.000 uskyldige.

Kongos president Joseph Kabila

Kongos president Joseph Kabila.

Foto: DAVID LEWIS / REUTERS
Nkunda

Opprørsleder Laurent Nkunda.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Torturerte politiske motstandere

Rapporten, som ble offentliggjort tirsdag, slår fast at regjeringens sikkerhetsstyrker har drept minst 500 mennesker, de fleste fra nordvest og sør i landet. Tortur og arrestasjoner skal også ha blitt brukt som midler for å rydde politiske motstandere av veien.

Organisasjonen mener at presidenten selv ga ordre om å «knuse demokratiets fiender» i begynnelsen av valget i 2008, som ga makten til Kabila.

FN: Begge sider bryter reglene

Ifølge FN begås det grove brudd på menneskerettighetene av både regjerings- og av opprørsstyrkene.

- Både regjeringshæren og opprørere lojale mot Laurent Nkunda har stått bak vilkårlige likvideringer, massedrap, voldtekter og tortur, opplyser verdensorganisasjonens generalsekretær Ban Ki-moon i en rapport om situasjonen i Øst-Kongo.

FNs spesialutsending i Kongo, Olusegun Obasanjo oppfordrer president Joseph Kabila til å inngå en dialog med Nkunda for å forhindre at situasjonen i Øst-Kongo forverres ytterligere.

Nkunda har lagt fram tre hovedkrav, som ifølge Obasanjo er direkte forhandlinger med kongolesiske myndigheter, beskyttelse av minoriteter og integrering av soldatene og medarbeiderne hans i den kongolesiske hæren og statsadministrasjonen i opprørskontrollerte områder.

Nekter samtaler

– Myndighetene i Kongo stiller seg ikke avvisende til en slik dialog, sier han.

Men i dag svarte den kongolesiske regjeringen med å avvise fredsamtaler med Nkunda.

- Slike samtaler er umulige utenfor den fastsatte fredsavtalen fra januar, sier informasjonsminister Lambert Mende til nyhetsbyrået Reuters.

Og henviser til Amani-avtalen mellom regjeringen og opprørslederen som ble undertegnet i januar, men Nkunda har okkupert nye områder siden den tid.

SISTE NYTT

Siste nytt