NRK Meny
Normal

- Regimet bør arrestere Gaddafi

- Det libyske regimet kan være en del av løsningen ved å arrestere Muammar al-Gaddafi, sier sjefanklager Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Muammar Gaddafi

Muammar al-Gaddafi er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen, men er fortsatt på frifot.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

ICC sendte i går ut arrestordre på Gaddafi, sønnen hans Seif al-Islam og Libyas etterretningssjef Abdullah al-Senussi . Domstolen mener de tre er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten etter overgrep mot sivilbefolkningen som har reist seg mot regimet.

- Hans indre sirkel

Luis Moreno-Ocampo

ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampa mener Gaddafis nærmeste medarbeidere bør arrestere den libyske lederen.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters

- Gaddafis indre sirkel er første mulighet til å sette ordren i verk og arrestere Gaddafi, sa Moreno-Ocampo på en pressekonferanse i Haag tirsdag.

- Hans støttespillere kan også bli en del av problemet og bli rettsforfulgt dersom de ikke foretar seg noe, sa sjefanklageren.

Moreno-Ocampo sa at regimet har hovedansvaret for å arrestere de tre.

- Libya er ikke blant domstolens medlemsland, men landet har vært FN-medlem siden 1955, og har derfor plikt til å samarbeide.

Han sa at en annen mulighet er Det nasjonale overgangsrådet i Benghazi som har gjort det klart at de vil arrestere den libyske lederen.

Etterforskningen fortsetter

Moreno-Ocampo sa også at domstolen vil fortsette etterforskningen av nye forbrytelser i Libya etter at opprøret startet 15. februar.

- Det gjelder særlig påstander om voldtekt og forsøk på å dekke over forbrytelser. Anklagepunktene mot Gaddafi og de to andre etterlyste kan bli utvidet, sa sjefanklageren.

Moreno-Ocampo sa han tror det vil ta måneder før de tre blir arrestert, forutsatt at stater samarbeider med domstolen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt