- Regimet bør arrestere Gaddafi

- Det libyske regimet kan være en del av løsningen ved å arrestere Muammar al-Gaddafi, sier sjefanklager Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

Muammar Gaddafi

Muammar al-Gaddafi er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen, men er fortsatt på frifot.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

ICC sendte i går ut arrestordre på Gaddafi, sønnen hans Seif al-Islam og Libyas etterretningssjef Abdullah al-Senussi . Domstolen mener de tre er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten etter overgrep mot sivilbefolkningen som har reist seg mot regimet.

- Hans indre sirkel

Luis Moreno-Ocampo

ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampa mener Gaddafis nærmeste medarbeidere bør arrestere den libyske lederen.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters

- Gaddafis indre sirkel er første mulighet til å sette ordren i verk og arrestere Gaddafi, sa Moreno-Ocampo på en pressekonferanse i Haag tirsdag.

- Hans støttespillere kan også bli en del av problemet og bli rettsforfulgt dersom de ikke foretar seg noe, sa sjefanklageren.

Moreno-Ocampo sa at regimet har hovedansvaret for å arrestere de tre.

- Libya er ikke blant domstolens medlemsland, men landet har vært FN-medlem siden 1955, og har derfor plikt til å samarbeide.

Han sa at en annen mulighet er Det nasjonale overgangsrådet i Benghazi som har gjort det klart at de vil arrestere den libyske lederen.

Etterforskningen fortsetter

Moreno-Ocampo sa også at domstolen vil fortsette etterforskningen av nye forbrytelser i Libya etter at opprøret startet 15. februar.

- Det gjelder særlig påstander om voldtekt og forsøk på å dekke over forbrytelser. Anklagepunktene mot Gaddafi og de to andre etterlyste kan bli utvidet, sa sjefanklageren.

Moreno-Ocampo sa han tror det vil ta måneder før de tre blir arrestert, forutsatt at stater samarbeider med domstolen.

SISTE NYTT

Siste nytt