NRK Meny
Normal

- Redd for at de rømmer

Dommeren fant ingen formildende omstendigheter under rettsmøtet for de tre norske kvinnene, på tross av hard kamp fra kvinnenes nye advokat William Espinoza.

De norske kvinnene på vei til rettsmøtet i Bolivia

De norske kvinnene på vei til rettsmøtet i Cochabamba, Bolivia.

Foto: Arild Vik / NRK

Av Arild Vik

Kvinnene, på 17, 18 og 21 år som sitter fengslet i Cochabamba i Bolivia mistenkt for kokainsmugling, blir sittende i fengsel i byen. Der blir de til saken kommer opp for domstolene. Det er klart etter fengslingsmøtet i går kveld.

Strengere enn ventet

Kvinnene ankom rettslokalet tildekket med hettegenser, skjerf og jakke. Den eldste kvinnens barn på to år kom sammen med ambassadesekretær Kjell Olav Haugen.

Sammen med dem var også faren til barnet og en norsk kvinne, som kom til Cochabamba i går. I tillegg var faren til 18-åringen fra Lillesand tilstede.

- Dette var en mye strengere dom enn vi hadde ventet. Dommeren hørte ikke på noen av våre argument, sa advokat Espinoza etter fengslingsmøtet.

- Hva skjer nå?

- Nå jobber vi mot rettsaken som kommer. Vi vil ikke anke avgjørelsen, men jobbe hardt fram mot rettsaken som kommer om to til seks måneder, sier advokaten.

Begrunnelsen

Tre hovedgrunner ble vektlagt av dommeren under rettsmøtet. For det første er dommeren redd kvinnene vil rømme før rettsaken kommer opp.

For det andre er de tre kvinnene fra utlandet, og har ingen familie eller venner og bo hos. Det styrker frykten for at de skal rømme.

Den tredje grunnen er at de ble tatt med kokain i egen bagasje, og har ingen forklaring på hvordan den havnet der.

Dommeren sa også at kvinnene må ha hatt mye penger for å få tak i så mye kokain, og at det er vanskelig å tro at de ikke vet hvor narkotikaen kommer fra eller hvor den skulle leveres.

Det betyr at de tre blir sittende i flere måneder i det bolivianske kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba.

Fengslingsmøtet startet klokka 21 norsk tid. Det var ikke ferdig før 00.30 i natt. Kvinnene virket rolige selv om to av de tre snakker ikke spansk, og lite av rettsmøtet ble oversatt.

Ingen særbehandling

Advokat Espinoza argumenterte hardt for at en av kvinnene er under 18 år og at to av de tre kvinnene ikke snakker spansk. Dette ble ikke tatt til følge av dommeren, som sa at alle tre vil bli dømt likt så lenge alle er over 16 år.

Narkotikalov 1008 er svært streng. Når minstestraffen er over 10 år, må de siktede sitter i varetekt fram til saken kommer opp. Loven er også streng i forhold til alder. Når den siktede er over 16 år, har personen ingen rett til særbehandlig i slike saker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt