- Reaksjonskapasiteten må styrkes

EUs samferdselsministre diskuterer felles europeisk luftfartskontroll etter vulkanutbruddet på Island.

Vulkan Island

Vulkanutbruddet til Eyjafjelljøkulen startet den 14. april.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Samferdselsministerene i EU møtes i dag i Brüssel for å diskutere problemene asken fra Island skaper for den europeiske luftfarten.

Irlands samferdselsminister Noel Dempsey ble forhindret fra å delta på møtet, fordi luftrommet over Irland og Nord-Irland ble stengt i dag morges fordi askeskyen som skapte enorme problemer i forrige måned var tilbake.

De 26 samferdselsministrene som var ventet å rekke frem til møtet skal diskutere problemene, og da særlig de store økonomiske tapene flyselskapene må bære.


Vil samordne luftfartspolitikken

Jose Blanco

Spania har for tiden formannskapet i EU. Landets samferdselsminister Jose Blanco vil samordne og forbedre luftfartspolitikken.

Foto: JUAN MEDINA / REUTERS

- Kanselleringene i dag understreker nødvendigheten av å styrke EUs reaksjonskapasitet, sa Spanias samferdselsminister Jose Blanco da han ankom møtet i Brüssel.


- Jeg vil overrekke mine kolleger forslag for å koordinere og forbedre EUs muligheter til å reagere på fenomen som dette, la han til.


Kompensasjon

Samfeerdselsministrerne skal også se på mulighetene for å kompensere flyselskapene for tapene de har lidd siden vulkanutbruddet til Eyjafjelljøkulen startet den 14. april.


Ett europeisk luftrom

Det er også ventet at ministermøtet vil gå inn for en felles europeisk luftartsmyndighet, som skal ha et overordnet ansvar for flytrafikken i Europa. Målet er at dette skal erstatte dagens system der hvert land kontrollerer sinhe respektive luftrom. Om dette er mulig å gjennomføre gjenstår å se.

Møtet er ventet å bli avsluttet i ettermiddag, norsk tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt