Hopp til innhold

- Profitten større enn bistanden

- Det må være et mål å re-investere overskuddet i de landene man har satset, sier Erik Solheim (SV) etter krangelen mellom Grameen og Telenor.

Utviklingsminister Erik Solheim
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Vi når snart et punkt hvor man i mange fattige land har mye større overskudd i norske private investeringer enn vi gir i bistand i de samme landene, sier utviklingsminister Solheim.

Applaus fra Jagland

- En dag vil Grameen Phone bli et nytt eksempel på en stor bedrift som eies av fattige kvinner, sa Nobelprisvinner Mohammad Yunus i sin tale i Oslo Rådhus.

Applausen runget da han gjentok visjonen om å omdanne Grameen Phone til et sosialt foretak.

Stortingspresident Torbjørn Jagland (Ap) var en av de som klappet. Han er enig med fredsprisvinneren, og slår fast at Telenors eierandel må tones ned.

- Hvis Grameen og Telenor kunne bli enig om et nedsalg, ville det være et stort gjennomslag for Yunus' måte å tenke på, mener Jagland.

- Det er jo fattige mennesker i Bangladesh som har bygd opp Grameen Bank og dette teleselskapet, sier stortingspresidenten.

Samfunnsansvar

- De som investerer må ha lov til å ha fortjeneste, sier utviklingsminister Erik Solheim.

- Men samtidig må de vise maksimalt samfunnsansvar i forhold til en veldig fattig befolkning som egentlig trenger alt, sier Solheim til NRK.

Telenor vektlegger at de har vært med på å bygge opp Grameen Phone.

Mohammad Yunus, vinner av Nobels fredspris 2006
Foto: DANIEL SANNUM-LAUTEN / AFP

- Vi tar samfunnsansvar ved å våge å satse i et marked som i utgangspunktet var et risikoprosjekt, sier informasjonsdirektør i Telenor, Anne Sissel Skånvik.

- Re-invester

- Med så mange ansatte det er i selskapet nå, og med så mange hundre tusen som har sitt levebrød av selskapet, så er jo det den aller beste måten å vise samfunnsansvar på, sier Skånvik til NRK.

Erik Solheim har følgende oppfordring til norske selskaper i fattige land:

- Får man store overskudd må det være et mål å re-investere det overskuddet i de landene man har satset.

Økonomiredaktør i NRK Steinar Mediaas sier at når norsk bistand tar med seg norsk storkapital til Bangladesh, får den naturligvis også et visst ansvar.

- Den norske storkapitalen, i dette tilfellet Telenor, vil nyte godt av lån og garantier for å redusere selskapets risiko, men bistanden burde selvfølgelig også ivareta det fattige landets interesser slik at avtalen blir god også for dette landet.

Han understreker at Norge selv har stor erfaring på området.

- Vi har i stor grad brukt utenlandsk kapital og utenlandsk teknologi til å utvikle våre egne naturressurser. Det startet med fossefallene, som i stor grad ble utviklet med tysk og fransk kapital, men vi ga ikke bort fossefallene av den grunn, sier Mediaas.

Mediaas mener saken om Telenor og Grameen Phone er en vanskelig sak fordi det er brukt offisielle bistandsmidler.

- Den norske bistanden har med sin store troverdighet åpnet dører for selskapet. Da hviler det et ansvar også på utenriksdepartementet for at alle avtalene som er inngått i denne sammenheng, tåler dagens lys.

SISTE NYTT

Siste nytt