Hopp til innhold

- Press hjelper mot Iran

Utsettelsen av steiningen av den iranske tobarnsmoren viser at det iranske regimet lar seg påvirke av press utenfra, mener menneskerettsaktivist Mahmood Amiry-Moghaddam.

Norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam, som er lege og forsker ved Universitetet i Oslo, tror ikke på iranske myndigheters påstand om at de ikke lar seg påvirke av internasjonalt press.

Både Norge og andre land har protestert kraftig mot flere varslede henrettelser i Iran. Norske myndigheter har engasjert seg i flere konkrete saker. Særlig har den varslede steiningen av Sakineh Ashtiani, som er dømt for å ha vært utro mot mannen sin, vært diskutert.

Utsetter steining

Søndag ble det kjent at steiningen av utroskapsdømte Sakineh Ashtiani er blitt utsatt på ubestemt tid. Det er imidlertid fremdeles stor sjanse for at den 42 år gamle tobarnsmoren blir henrettet.

– Siden vi vet at regimet i Iran ikke bryr seg så veldig mye om hva dets eget folk mener, har det internasjonale presset vært avgjørende, sier Moghaddam til NTB.

Fortsatt press

Moghaddam mener utsettelsen av dødsstraffen er et skritt i riktig retning, men håper at trykket fra det internasjonale samfunnet vil fortsette fram til dommen eventuelt blir opphevet.

– Jeg er glad hun fortsatt lever, men hvis hun henges i stedet for å steines, er ikke det godt nok. Det er derfor viktig at vi ikke gir oss, selv om vi har en tendens til å gjøre akkurat det hver gang vi ser at regimet tar et skritt tilbake, sier Moghaddam.

– Oppmerksomheten må utnyttes

Moghaddam mener den brede oppmerksomheten rundt Ashtianis skjebne må utnyttes til å forme en politisk allianse i regi av FN som kan få slutt på steining og henrettelser av mindreårige en gang for alle.

– Vi klarte å få til forbud mot landminer og klasevåpen, og da er det et realistisk mål at vi også kan klare å bekjempe dette. Vi burde ikke tolerere at slike metoder praktiseres, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Moghaddam tror viljen er til stede ikke bare i vestlige land, men også i de fleste muslimske land.

– Engasjementet i denne saken har vært stort, både blant folk og regjeringer, også i flere muslimske land. Jeg tror det er moralsk viktig at verdenssamfunnet reagerer, sier han.

Han minner om at den siste beskjeden fra iranske myndigheter ikke er noen garanti om at Ashtiani ikke vil bli steinet eller hengt i nær fremtid.Det kan skje når oppmerksomheten ikke lenger er rettet mot Iran.

SISTE NYTT

Siste nytt

ulf kristersson

Ulf Kristersson om gjengvald: – Ingen andre land er i same situasjon

Sveriges statsminister og justisminister held fredag ettermiddag ein pressekonferanse om korleis styresmaktene vil handtere gjengvalden i landet.