NRK Meny
Normal

- Presidenten vinner på Sri Lanka

Valgkommisjonen på Sri Lanka sier at sittende president Mahinda Rajapaksa har vunnet valget. Motkandidaten avviser resultatet og har søkt tilflukt i den amerikanske ambassaden.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse etter at valgkommisjonen har erklært at han vinner valget
Foto: Rafiq Maqbool / Scanpix/AP

Presidenten har fått 57,9 prosent av stemmene mens Fonseka har fått i overkant av 40 prosent, opplyser den sentrale valgkommisjonen.

Motkandidaten, tidligere general Sarath Fonseka bestrider resultatet, og sier han vil bringe det til retten.

- Entusiasmen som folk utviste gjennom valgkampen reflekteres ikke i valgresultatet. Vi vil ikke godta dette resultatet. Valget må annulleres. Vi vil anmode retten om å se på saken, sa Fonseka til media under en pressekonferanse på Cinnamon Lakeside Hotel, etter valgkommisjonens kunngjøring.

Fonseka opplyset at det er skrevet et brev til valgkommisjonen, hvor anklagepunktene er listet opp. Blant annet påpeker han presidenten og regjeringens misbruk av statlig dominert media - noe også observatører som har overvåket valget påpeker som bekymringsfullt.

- Soldatene er desertører

HotelletCinnamon Lakeside Hotel ble i dag morges norsk tid omringet av hundrevis av soldater.

I tillegg til representanter for opposisjonen, var 400 soldater og offiserer sammen med den tidligere hærsjefen. Regjeringen sier soldatene vil bli arrestert, da de er å betrakte som desertører.

Cinnamon Lakeside hotel i Colombo, Sri Lanka

Cinnamon Lakeside Hotel hvor presidentkandidaten Sarath Fonseka befinner seg.

Foto: Ishara S. Kodikara / Scanpix/AFP

Myndighetene frykter at Fonseka og hans tidligere kolleger vil begå statskupp, hvis han tapte presidentvalget - noe generalen selv har avvist.

Fonseka har bedt om internasjonal bistand til å komme seg i sikkerhet. Han skal nå befinne seg i den amerikanske ambassaden, ifølge hva diplomatiske kilder på Sri Lanka opplyser til NRK.

Den tidligere hærsjefen skal ha såkalt Green Card i USA, altså arbeids- og oppholdstillatelse.

Han fryktet at han ville bli arrestert, og hevdet at det forelå planer om å ta livet av ham.

NRKs reporter Anders Tvegård befinner seg i Colombo, og sier at ryktene nå florerer. Blant annet har det kommet opplysninger om at alle de tre øverste generalene for de tre våpnengrenene, marinen, flyvåpenet og hæren er satt i husarrest.

Det kom også opplysninger om at også lederen av valgkommisjonen skal være utsatt for det samme.

Det er foreløpig ikke bragt på det rene om noe av dette medfører riktighet, og det er uvvist hva som nå skjer.

President Mahinda Rajapaksa kom tilbake til hovedstaden fra India i dag, hvor han reiste etter å ha avlagt sin stemme i går.

Han har foreløpig ikke selv uttalt seg, men har møtt tilhengere i Colombos gater, som har startet feiringen.

Rundt 70 prosent av de 14 millionene stemmeberettigede deltok i valget, noe som er det høyeste på 30 år. Men valgdeltakelsen lå på kun 30 prosent i de tamilske områdene i nord-øst, hvor geriljaen De tamilsk tigrene hersket - inntil de ble knekt av Fonseka og Rajapakse i fellesskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt