- Presidenten har flyktet

Elfenbenskystens leder Laurent Gbagbo, som nekter å gå av, har flyktet fra boligen sin, ifølge Frankrikes ambassadør.

Video Kamper i Elfenbenskysten

I Elfenbenskysten er nå alle landets grenser stengt og det er innført portforbud. Samtidig pågår det kamper nær palasset til presidenten som nekter å gi fra seg makten etter valgnederlaget i fjor.

Ambassadøren siteres på at Gbagbo verken er i sin residens eller i presidentpalasset, og at det er ukjent hvor han befinner seg.

Ifølge NTB meldte det franske magasinet Jeune Afrique tidligere i dag at styrker lojale overfor rivalen Alassane Ouattara tok kontroll over presidentbygningen og området rundt natt til fredag. Bygningen skal da ha vært forlatt.

Kamper rundt boligen

Tidligere i dag har det blitt meldt at styrker lojale overfor Alassane Ouattara har omringet boligen til president Laurent Gbagbo i Abidjan i Elfenbenskysten.

En svensk FN-ansatt er drept i kampene.

Den drepte er en kvinne i 30-årsalderen. Hun mistet livet i skytingen i Abidjan i Elfenbenskysten torsdag, opplyser det svenske utenriksdepartementet, ifølge NTB.

Utenriksminister Carl Bildt kunngjorde nyheten da han fredag gikk på talerstolen i Riksdagen for å holde innlegg om Sveriges Libya-deltakelse.

– Hun ble drept i går kveld, trolig av et streifskudd. Etter det vi forstår, befant hun seg i boligen sin da hun ble truffet, sier en talsperson for det svenske utenriksdepartementet til nyhetsbyråene TT og AFP.

– Huset er under angrep

Kampenene i Elfenbenskysten har vært harde den siste tiden, og FNs fredsbevarende styrker i landet har vært utsatt for flere angrep.

Fredag har Outtaras styrker inntatt den viktigste byen i Elfenbenskysten, og beleiret boligen til Gbagbo.

– Huset hans er under angrep, det hersker det ingen tvil om. Det er motstand, men det er under angrep, forteller en av Ouattaras talsmenn til nyhestbyrået Reuters.

Ouattara-lojale styrker i Abidjan

Ouattara-lojale styrker forbereder seg på å angripe presidentpalasset i Abidjan, Elfenbenskysten.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Afp

Står imot

Gbagbo nekter å gi fra seg makten i landet etter presidentvalget i november, hvor Ouattara ble internasjonalt anerkjent som vinneren.

–President Gbagbo kommer ikke til å trekke seg. Han er valgt for fem år, og vi kommer til å yte motstand, sier presidentens talsmann, Georges Bayeto til BBC.

(Saken fortsetter under bildet)

Rykket inn på kvelden

De siste dagene har Ouattara-styrkene rykket frem i Elfenbenskysten. De inntok den administrative hovedstaden Yamoussoukro onsdag, torsdag kom de til havnebyen San Pedro og landets viktigste by Abidjan.

Kolonner med militære kjøretøy og to til tre tusen soldater rykket inn i byen torsdag kveld, ifølge øyenvitner.

Det brøt kort tid etterpå ut kamper flere steder i byen, blant annet ved Mermoz-universitetet, hvor Gbagbo har mange tilhengere.

En bevæpnet Gbagbo-tilhenger står vakt i Abidjan

En bevæpnet Gbagbo-tilhenger står vakt i Abidjan, en millionby som regnes som den sittende presidentens maktbase.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Afp

(Saken fortsetter under bildet)

Folk og hjelpeorganisasjoner flykter

Ouattara har erklært nattlig portforbud i Abidjan, hvor det bor vel fem millioner mennesker.

Flere hundre tusen mennesker har flyktet fra byen av frykt for å havne i kryssild mellom styrker lojale overfor de to presidentrivalene.

Redd Barna driver hjelpearbeid blant over en million internt fordrevne i Elfenbenskysten. Nå har Redd Barna selv stengt kontoret i Abidjan og de utenlandske medarbeiderne er på vei ut av storbyen.

(Saken fortsetter under bildet)

Et fransk militærkjøretøy patruljerer en gate i Abidjan 31. mars

Et fransk militærkjøretøy patruljerer en gate i Abidjan 31. mars. Franske styrker utstasjonert i den tidligere franske kolonien ble satt inn i deler av Abidjan, etter det en kilde i diplomatiet sier var angrep på franske statsborgere.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

FN på sidelinjen

Mens Ouattara har stor støtte nord i landet, regnes Abidjan som Gbagbos maktbase.

FN-styrken i landet har tatt kontroll over flyplassen ved byen, men kan ellers gjøre lite for å stanse kamphandlingene.

Ifølge sikkerhetskilder er franske soldater på plass i byen for å beskytte franske statsborgere. Det franske forsvaret har ikke villet kommentere opplysningen.

FNs kommisjon for menneskrettigheter anmodet fredag Outtara om å tøyle sine styrker. FN har fått flere ubekreftede rapporter om at han såkalte Republikanske Styrker står bak bortføringer og tortur av sivile.

Kommisjonen viste også til hyppige rapporter om drap på sivile utført av Gbagbo-lojale tropper.

Nekter å gå av

Laurent Gbagbo i et intervju 11. januar 2011

Laurent Gbagbo i et intervju 11. januar 2011. Den sittende presidenten nekter å gå av.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

Ouattara er internasjonalt anerkjent som vinner av presidentvalget i Elfenbenskysten, men Gbagbo nekter å gi fra seg makten. Det har ført til en brutal maktkamp i landet.

Gbagbo har stått imot press fra Den afrikanske union og vestlige land.

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt å innføre sanksjoner mot Gbagbo. Presidenten, hans kone og nærmeste rådgivere får reiseforbud og sine verdier i utlandet frosset.

SISTE NYTT

Siste nytt