- Pr-byrå stod bak forlovelsen

Et stort pr-byrå hjalp Daniel Westling å fri til kronprinsesse Victoria. Det skriver den svenske avisen Aftonbladet i dag.

Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling
Foto: LEIF R JANSSON / AFP

Avisen referer til den svenske media- og kommunikasjonsavisen Resumé .

- Har gått "prinseskole"

- Pr-byrået JKL har styrt hele forlovelsen, sier en kilde til Resumé.

Det har lenge vært kjent at det skandinaviske pr-byrået JKL har samarbeidet med Daniel Westling. Han har, ifølge Aftonbladet gått en slags ”prinseskole”, der han blant annet har tatt timer i politikk og næringsliv.

Nå hevder Resumé at pr-byrået også har gitt prinsessegemalens medietrening.

Ifølge kilder avisen har vært i kontakt med, skal JKL har planlagt hele forlovelsen, og kommet med ideen om å la hele kongehuset lage sin egen film.

Kronprinsesse Victoria forlovet
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Kongelig svensk forlovelse

- Man kan fremstå tryggere på video

Lars Erik Mørk, fagansvarlig for medietrening og krisekommunikasjon JKL.

Seniorrådgiver i JKL, Lars Erik Mørk.

Foto: JKL

- Dette er nok ganske vanlig, de kongelige er ikke mer annerledes enn andre profilerte mennesker og trenger hjelp til å håndtere pressen, sier seniorrådgiver i JKL, Lars Erik Mørk til nrk.no.

I motsetning til kronprins Haakon og Mette Marit, som annonserte sin forlovelse på en pressekonferanse i 2000, valgte kronprinsesse Victoria og Daniel Westling å presentere sin forlovelse ved hjelp av en forhåndslaget video.

- Fordelen med å legge ut en video er jo at man selv har kontrollen på hva som sies og sendes, samt at man kan fremstå som mye tryggere. De siste dagers hjiab-debatter har jo vist at selv de mest medievante kan snuble på pressekonferanser med mange journalister til stede, sier Mørk.

Dronningen skal har vært skeptisk

Den 24. februar offentliggjorde Sveriges kronprinsesse at hun hadde forlovet seg med sin kjæreste gjennom sju år, den 32 år gamle personlige treneren fra Ockelbo, Daniel Westling.

Les også: Kronprinsesse Victoria er forlovet

Svenske medier har lenge spekulert i når de to ville kunngjøre sin forlovelse, og nå kan det virke som om planene har vært lagt for lenge siden. I en nøye regissert video kunngjorde kong Carl Gustav at hans eldste datter hadde forlovet seg, og at bryllupet vil finne sted sommeren 2010.

Dronning Silvia skal ha vært skeptisk til datterens valg av kjæreste ettersom han verken var språkmektig eller hadde høyere utdanning, men bare en ung mann med stor interesse for trening og idrett.

Måtte følge strenge regler

Men Victoria var svært forelsket og nektet å oppgi forholdet. Dermed ble han etter hvert sendt på "prinseskole" i regi av JKL for å lære seg språk og "vett og etikette", ifølge den svenske avisen Expressen.

Paret har imidlertid måttet følge strenge regler, og i mange år fikk de ikke lov å vise seg sammen i offisielle sammenhenger.

I fjor fikk ba Victoria om tillatelse til å ta med Daniel til København for å feire kronprins Frederiks 40-årsdag ettersom det var en privat fest. Da ble svaret endelig ja.

Daniel Westling vil etter bryllupet få tittelen prins Daniel, hertug av Västergötland.

SISTE NYTT

Siste nytt