Hopp til innhold

- Politikerne har vist oss fingeren

(Reykjavik, NRK): På overflaten er det business as usual for kriserammede Island. Men under overflaten ulmer raseriet mot myndighetene.

Demonstrasjon på Island

Det er vanskelig å misforstå meldingene på plakaten i demonstrasjonen mot Islands sentralbanksjef.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Island skjelver i grunnvollene - og for en gangs skyld handler det ikke om at de eurasiatiske og nord-amerikanske kontinentalplatene glir fra hverandre.

Den globale finanskrisen har rammet Island hardere enn de fleste andre land. Den islandske kronen er nærmest halvert i verdi så langt i år, og den islandske staten bønnfaller naboer om hjelp til å dekke banktapene.

Ingen krisetegn

Glitnir bank på Island

Glitnir er en av bankene som den islandske staten har måttet ta over. For å få økonomien på rett kjøl igjen kuttet sentralbanken styringsrenta med 3,5 prosent denne uka.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Det totale kollapset i den islandske økonomien har gitt dommedagsprofetene fritt spillerom. I tiden fremover forventes det høy arbeidsledighet, bortfall av statlige inntekter, kraftig prisstigning, tomme matforråd, minimal import av bensin og andre varer, samt hjerneflukt fra Sagaøya. Det er like før noen spår at øya kommer til å synke i Atlanterhavet.

Som norsk tilreisende forventer man nærmest å se bankpersonell kaste seg skrikende ut av toppetasjen til Glitnirs lokaler i Bankastræti i Reykjavik sentrum.

Dengang ei. Smilende islendinger ekspederer sine smilende kunder. Ingen frådende folkemengder står i kø i timesvis for å ta ut alle egg- og smørpengene. Butikkene er velfylte med alt du trenger. Utelivet og restaurantene bugner over. Banken Glitnir holder stor fest for sine ansatte fredag kveld. Ingen dresskledde SUV-sjåfører står i veikanten og trygler om noen dråper bensin for å komme seg hjem. Og ingen islendere ber oss oljestinne nordmenn dra dit peppern gror. Er dette et maskeradeball?

- Vi er rolige folk

Denne helga arrangeres den store musikkfestivalen Iceland Airwaves i Reykjavik - en festival som samler 130 artister fra hele verden til en utrolig gla´feiring i hovedstadens gater. Det virker som om enhver person på Island mellom 17 og 35 er ute og feirer det søte liv. Eller tar de en siste fest før dommedag? Party like it´s 2008?

- Hva ellers skal man gjøre?, spør Gudmundur (34).

Han og kameraten Bjössi har tatt oppstilling i forkant av en demonstrasjon mot Islands sentralbanksjef David Oddsson.

- Det eneste man kan gjøre er å leve videre. Uansett vil det ikke bli slike scener. Vi islendere er rolige folk. Det har kommet mange journalister hit som har forventet å finne mayhem. Det er ikke like ville tilstander som i England da banken Northern Rock gikk konkurs, smiler Bjössi.

- Er dere ikke redde for framtiden?

- Man må da være optimistiske. Det har gått bra med oss selv om vi for 50 år siden var Europas fattigste, sier han.

- Kommer ikke de unge til å rømme landet på leting etter jobb?

- Det er hele tiden nesten 40.000 islendere som bor i utlandet uansett. Og islendere er så glade i landet sitt at de ikke blir lenge i utlandet, sier Gudmundur.

Han sier at han foreløpig kun merker finanskrisen ved at valutaen deres blir dårligere.

Valutafest for nordmenn

Og advarselen fra kunderådgiveren i vår norske bank var klar før avreise: "Ta for Guds skyld med penger hjemmefra! Det er helt kaos der!?. Verdien på islandske kroner har vært såpass usikker at det frarådes å bruke Visa-kort på Island. Ingen vet hva slags kurs som vil bli brukt når beløpet trekkes fra konto. Med lommene fulle av norske kroner og euro merker vi valutakrisen kun på én måte: At vi får ekstremt mange islandske kroner for én norsk. Kursforholdet mellom valutaene er 1:17. Det er ikke mange måneder siden styrkeforholdet mellom var 1:11.

SUV i islandsk handlegate

Et vanlig syn i Reykjaviks handlegater: Enorme million-SUVer. Veldig mange av dem er finansiert av lån som blir dyrere, samtidig som bilene faller i verdi.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Da kan vi leve fint med en halvliterspris på 500 islandske kroner. Man kan også gjøre gode julegavekjøp i Reykjaviks velassorterte kles- og gavebutikker - noe også islandske myndigheter har passet på å kommunisere overfor omverdenen. Tanken er at finanskrisen skal kunne utnyttes slik at landet overstrømmes av kjøpesterke turister. Ryktet om at Island er et altfor dyrt land å feriere i er definitivt en saga blott.

- Game over

Men Jakob Thor Haraldsson og Johann Tomasson er ikke like optimistiske på landets vegne.

- Ingen av oss jobber i bankvesenet, men vi er likevel redde for islandske selskaper. Valutaen vår er ødelagt og det økonomiske systemet faller sammen. Det ser ikke lyst ut, sier Haraldsson, som omtaler islandske politikere som "idioter".

- Det er en liten gjeng på 20-30 personer som har ødelagt for hele landet. De har vist hele landet fingeren. Og nå er det game over. Thank you for playing, sier Haraldsson sarkastisk.

Jakob Thor Haraldsson og Johann Tomasson

Jakob Thor Haraldsson (til venstre) og Johann Tomasson er lite optimistiske på landets vegne.

Foto: Oddvin Aune / NRK

- Men ingen har vel tvunget islendingene til å ta opp altfor store lån?

- Det har skjedd fordi Island fikk utvikle seg til å bli et sykt samfunn. Alle har lånt over evne i et land som har vært uten disiplin. Godt hjulpet av en føderal bank som har holdt den islandske kronen for høyt. Det var moro mens det varte, sier han, og spår at Island trenger en sykmeldingsperiode på fire år med høy arbeidsledighet før alt er som før.

- Det som er positivt er at vi får reevaluert hele samfunnet vårt og hvilke verdier vi skal ha. Så kan vi begynne på nytt igjen, sier Tomasson.

- Men stemningen her på Island virker da på topp?

- Den yngre generasjonen stenger dette ute. Kanskje fordi det er best å ikke fokusere på det negative, kanskje for at de rett og slett er dumme. De har hatt en fin tid på lånte kroner, sier Haraldsson, og legger til at det blir spennende når november kommer.

- Vil staten ha nok penger til å gi de statlige ansatte lønna si, spør han.

Sagaen fortsetter.

SISTE NYTT

Siste nytt