Hopp til innhold

- Pengemangel rammer aidskampen

Leger uten grenser er bekymret fordi den internasjonale finansieringen av aidsbekjempelse skrumper inn. - Katastrofalt, sier lege og hivforsker Marius Trøseid.

Hiv-test

Leger uten grenser er svært bekymret over reduserte bevilgninger i kampen mot hiv og aids.

Foto: Scanpix

Det globale fondet for bekjempelse av aids, malaria og tuberkulose avslår alle søknader om pengestøtte til nye prosjekter i denne omgangen, mens igangsatte prosjekter fortsatt skal få støtte.

FN opprettet fondet i 2001.

Årsaken til at pengekrana stenges er gjeldskrisen i den vestlige verden, der pengene i all hovedsak kommer fra

Nils Mørk

Kommunikasjonssjef Nils Mørk i Leger uten grenser peker på at 9 millioner mennesker i fattige land står i kø for å få behandling.

Legen Marius Trøseid fra Asker jobber for Leger Uten Grenser i Kambodsja.

Lege og hivforsker Marius Trøseid mener pengekutten er en katastrofe.

Foto: NRK
Michel Sidibe

Michel Sidibe leder FN-organisasjonen UNAIDS.

Foto: D. Farell / Scanpix/AP
- 7 millioner pasienter i fattige land får behandling, mens 9 millioner står i kø, sier Nils Mørk, kommunikasjonssjef i Leger uten grenser.

- Enestående mulighet

Hivforsker Marius Trøseid peker på pengemangelen oppstår mens verden har en enestående mulighet til å slå tilbake mot hivepidemien en gang for alle.

- Vi vet nå at behandlingen ikke bare gir hivpositive sjansen til å leve et normalt liv, men også hindrer spredning av viruset. Denne utbetalingsstoppen vil koste liv, sier Trøseid til Leger uten grensers nettsider .

FN-organisasjonen UNAIDS la nylig fram tall for 2010 som viser at kampen mot hiv/aids nytter.

Flere smittet - færre dør

I 2010 var 34 millioner mennesker hivsmittet, flere enn noen gang før, men statistikken viste også at antallet aidsrelaterte dødsfall sank fra 2,2 millioner i 2006 til 1,8 millioner i 2010, og at antallet nysmittede også gikk markant ned.

Det skyldes at langt flere får behandling og kan leve normalt med viruset i kroppen. Behandlingen fører til at hivviruset fjernes fra blodet, og gjør pasientene langt mindre smittefarlige, samtidig som kondombruken øker.

700.000 liv reddet i fjor

Sjefen for UNAIDS Michel Sidibe antar at behandlingstilbudet reddet 700.000 liv bare i 2010, og at tallet på nysmittede var 30 - 50 prosent lavere enn det ville ha vært uten et omfattende behandlingstibud.

Nå kan denne positive utviklingen stanse.

4,4 milliarder til utdeling

Nils Mørk i Leger uten grenser opplyser at fondet utbetalte 1,9 milliarder kroner til hiv-/aidsbekjempelse det første året, i 2001. Beløpet økte til 7 milliarder i 2007, og lå der fram til i fjor, da bidragene sank til 4,4 milliarder kroner. Det håper også fondet å bidra med i år, men det gir altså ikke handlingsrom til å starte nye prosjekter.

Det FN-opprettede fondet er inne i sin verste krise siden det startet for ti år siden. Fondet står for størstedelen av bevilgningene til aidsbekjempelse.

32 land i Asia og Afrika får penger fra fondet, mottakerlandene må også selv betale etter evne.

SISTE NYTT

Siste nytt