- Over 200.000 døde i Haiti

Over 200.000 mennesker omkom i jordskjelvet i Haiti 12. januar, sier landets statsminister Jean-Max Bellerive.

Statsminister i Haiti Jean-Max Bellerive

Haitis statsminister Jean-Max Bellerive.

Foto: FN/MINUSTAH / Scanpix/AFP

Bill Clinton

Bill Clinton blir FNs spesialutsending.

Foto: Jose Luis Magana / AP

– Over 200.000 mennesker er tydelig identifisert og bekreftet døde, sier Bellerive i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

I tillegg må 300.000 mennesker ha behandling for skader, mens 4000 mennesker har måttet gjennomgå amputasjoner, opplyser Bellerive.

– Over 250.000 hus og 30.000 virksomheter er ødelagt. Tallmessig er dette en katastrofe på en planetarisk skala. Disse tallene er de mest ekstreme på 20 eller 30 år, sier han.

Over en million hjemløse

Ved utgangen av januar var det funnet 170.000 omkomne. Redningsarbeidet ble avsluttet 23. januar, men flere personer har blitt funnet i live i ruinene i ettertid.

Da redningsarbeidet ble stanset, anslo FN at over 193.000 mennesker var skadd og over 600.000 hjemløse. Dette tallet har steget til til over en million.

Hjelpearbeidet i hovedstaden Port-au-Prince har blitt kritisert for å ha tatt for lang tid.

Først tre uker etter skjelvet kom FN i gang med organisert utdeling av mat , mens USA stanset evakueringen av jordskelvofre på grunn av uenighet om regningen.

Clinton blir koordinator

Onsdag utnevnte FN USAs tidligere president Bill Clinton til koordinator for det internasjonale hjelpearbeidet i Haiti.

Clinton er nå FNs spesialutsending til Haiti. Generalsekretær Ban Ki-Moon har bedt Clinton om å ta en lederrolle og koordinere arbeidet med å gjenoppbygge landet.

– Det er veldig mye velvilje der ute, en unik strøm av hjelp, gode intensjoner og penger, og planen er å passe på at alt går riktig vei, sier FNs talsmann Martin Nesirky til nyhetsbyrået Reuters.

– Lederne i Haiti vil bygge en fungerende, moderne stat for første gang, og jeg vil gjøre det jeg kan for å representere og arbeide med alle organene til FN for å hjelpe dem med å få det til, sier Clinton.

Les også: - Haiti må ikke glemmes!

ALT OM: Jordskjelvet i Haiti

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.