NRK Meny
Normal

- Osama bin Laden bør bli ridder

En ytterliggående pakistansk politiker mener Osama bin Laden også bør få tittelen sir, etter at Salman Rushdie ble utnevnt til ridder.

Osama bin Laden
Foto: - / AFP

Salman Rushdie ridder

Aktivister fra det sunnimuslimske Tehreek-partiet brenner ei dukke av den britiske forfatteren Salman Rushdie.

Foto: ATHAR HUSSAIN / Reuters

De siste dagene har flere britiske diplomater blitt kalt inn på teppet i flere muslimske land.

Både Iran og Pakistan har protestert kraftig mot at forfatteren Salman Rushdie ble slått til ridder av Dronning Elizabeth sist helg.

- Muslimer bør sørge for at tittelen sir og alle andre æresbevisninger blir gitt til bin Laden og mulla Omar som svar på britenes skammelige beslutning om å utnevne Rushdie til ridder, sier Sami ul-Haq, som leder det pro-talibanske partiet Jamiat Ulema-e-Islam.

Mulla Omar var den som ledet Taliban da USA gikk til aksjon mot Afghanistan etter 11. septemberaksjonen mot New York og Washington i 2001. Han ga bin Laden fritt leide i Afghanistan.  

- Europa og andre vestlige land driver mange muslimer i hendene på ekstremistene ved å støtte en forbryter og i tillegg slå ham til ridder, sier ul-Haq.

20 år etter Sataniske vers

Rushdie ble utnevnt til ridder av dronning Elizabeth på lørdag, tre dager før han feiret sin egen 60-årsdag. Æresbevisninga kom 20 år etter at han utga romanen Sataniske vers, som skapet kraftige reaksjoner i den muslimske verden.

Ber ambassadør klage

Irans utenriksdepatement går i dag ut og ber den britiske ambassadøren om å klage på Storbritannias avgjørelsen om å utnevne Rushdie til ridder.

Ebrahim Rahimpour fra det iranske utenriksdepartementet skal ha sagt til den britiske ambassadøren Jeffery Adams at ridderutnevnelsen var en provoserende handling.

Rushdie-demonstrasjoner

Gatene i Karachi i Pakistan var i dag fulle av demonstranter som reagerer kraftig på at Salman Rushdie har blitt utnevnt til ridder.

Foto: ATHAR HUSSAIN / Reuters

Adams sa at Rushdie ble æret for hans arbeid innen litteraturen, og understreket at britiske myndigheter respekterer islam. Under et møte mellom de to i går lovte Adams å bringe Teherans protester videre til London.

 

I skjul i 1989

Forfatteren Salman Rushdie gikk i skjul etter at Irans ayatolla Khomeini i 1989 utstedte en fatwa - religiøs kunngjøring - hvor han beordret muslimer til å drepe Rushdie fordi hans bok Satanistiske vers skal ha fornærmet islam.

Iranske myndigheter erklærte i 1998 at de ikke ville støtte fatwaen, men at de heller ikke kunne avskaffe den.

Ridderskapet til Rushdie ble kjent lørdag. Utnevnelsen har vakt sterke reaksjoner, først og fremst i Iran og Pakistan. I dag protesterte også tilhengere av et islamistisk parti i Malaysia utenfor den britiske ambassaden i Kuala Lumpur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt