NRK Meny
Normal

- Opptrappingen i Irak en fiasko

Rundt 70 prosent av befolkningen i Irak mener at sikkerheten er blitt dårligere etter at USA sendte flere styrker til landet, viser en meningsmåling.

Amerikanske soldater i Irak

Petraeus vil i sin rapport trolig fastslå at USAs beslutning om å sende 30.000 nye soldater til Irak, har bidratt til å dempe opprøret og skape stabilitet, men irakerne selv er ikke enige.

Foto: DAVID FURST / AFP

Rundt 60 prosent av befolkningen mener at angrepene mot USA er berettiget, viser målingen, som BBC, ABC News og japanske NHK står bak.

Blant sunniene mener hele 93 prosent at angrepene er berettiget, mens det tilsvarende tallet er 50 for sjiaene.

2000 mennesker over hele landet har deltatt i målingen, som ble gjort i august.

SE HELE MÅLINGEN HER (PÅ ENGELSK)

Resultatet av den blir lagt fram samme dag som USAs militære øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, skal legge fram sin rapport om krigen i Irak for Kongressen.

Petraeus og USAs ambassadør til Irak, Ryan Crocker, skal gi sin vurdering av USAs styrkeopptrapping og den nåværende situasjonen.

Mer pessimisme

BBC har gjort målinger som viser irakernes syn på sikkerhetssituasjonen og USAs krigføring også i februar 2004, november 2005 og februar 2007, og hensikten denne gangen var særlig å se på virkningen av USAs styrkeopptrapping for rundt et halvår siden.

Et stort flertall mener at opptrappingen har hindret muligheten for politisk dialog og forverret den økonomiske situasjonen.

Bare 29 prosent tror forholdene vil bli bedre neste år, mot 64 prosent i februar 2007.

Tallet på de som ønsker at de amerikanske styrkene straks skal forlate landet, har økt, men ennå mener over halvparten - 53 prosent - at amerikanerne bør bli i landet til sikkerhetssituasjonen har bedret seg.

LES OGSÅ:

Sannhetens øyeblikk i Irak?

Global støtte for tilbaketrekning

Åpner for færre soldater

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt