Hopp til innhold

- Oppsiktsvekkende fra Kina

Kinesiske domstoler ber myndighetene om en mer "varsom håndtering" i bruken av dødsstraff. - Oppsiktsvekkende, sier Amnesty International.

Kvinne føres bort for henrettelse
Foto: - / AFP

- Dette er første gang kinesiske myndigheter går ut og sier at de har et problem med dødsstraff, sier Gerhard Folkvord i Amnesty International.

- Må ikke ydmyke

Landets fire rettsinstanser har nå henvendt seg til justismyndighetene hvor de ber om en mer "varsom håndtering" av dødsstraff-saker.

De ber politimyndighetene om å være flinkere til å følge loven når de leter etter fakta, samler bevis eller i andre prosedyrer når de etterforsker saker som har dødsstraff som strafferamme.

- Det er viktig å ikke ydmyke folk som er siktet eller tiltalt i slike saker offentlig. De skal straffes med samtidig skal menneskerettighetene deres ivaretas, krever rettsinstansene.

Arbeide sammen

De ber politiet instendig om at de ikke skal bruke tortur, presse fram tilståelser eller bruke andre ulovlige midler for å få fram bevis.

I brevet til myndighetene skriver domstolene at dommerne skal bli flinkere til å se på de håndfaste bevisene når de har saker som kan ende med dødsstraff, eller der aktor har lagt fram påstand om dødsstraff.

For å få en så rettferdig sak som mulig, understreker de hvor viktig det er at alle etterforskningsorganer og domstoler arbeider sammen.

- Det er påfallende

Uttalelsen kommer i forbindelse med at den kinesiske nasjonalforsamlingen kommer sammen. Det gjør det en gang i året, og tar opp offentlige debatter.

- Hva ligger det i et slikt utspill?

- Aldri før har man fra offisielt hold gått ut og sagt at man har et problem med dødsstraffen, og det er påfallende at de påpeker at det er et problem at fanger blir torturert, sier Folkvord.

Det er også iøynefallende at henvendensen går såpass i dybden som den gjør.

- De ønsker ikke bare å få ned antell henrettelser, men atman bør passe på at det ikke skjer justismord. Det er politikken som styrer domstolene i Kina og advokatene selv havner ofte i fengsel. Det er mange problem i ta tak i, sier han.

Klype salt

Det er en aktiv og engasjert debatt i Kina om dagen om nettopp dødsstraff.

- De ønsker å væøre en del av det internasjonale samfunnet, og jeg har inntrykk av at det er mange i maktapparatet som er opptatt av dette. Og kommer det internasjonalt press, ja da kan ting skje, sier han.

- Likevel er det viktig å ta dette med en klype salt så lenge man ikke får nok informasjon.

Kina står for 80-90 prosent av alle henrettelser i verden.

- Det finnes ingen offisielle tall, og heller ingen tall å sette sin lit til, men kan være snakk om flere tusen per år. Noen snakker til og med om titusener av henrettelser per år, sier Folkvord.

Henrettelsene skjer ved nakkeskudd, men det er bestemt at man i framtiden skal bruke giftsprøyte.

SISTE NYTT

Siste nytt