- Opprørsgrupper vil ha fred

- Flere talibangrupper i Afghanistan har nærmet seg regjeringen og ISAF-styrken med sikte på å legge ned våpnene, sier general David Petraeus.

David Petraeus er øvstkommanderande for dei internasjonale styrkane i Afghanistan.

General David Petraeus sier flere talibangrupper i Afghanistan har nærmet seg regjeringen med sikte på å legge ned våpnene.

Foto: Dusan Vranic / Ap

Han er den amerikanske øverstkommanderende for NATO-styrken i Afghanistan.

- Rundt 20 mindre opprørsgrupper har allerede gjort tilnærmelser overfor NATO-styrken om betingelsene for å stanse kampene, sier Petraeus, til nyhetsbyrået AFP.

En talsmann forTaliban avviser imidlertid blankt at det skal ha forekommet slike tilnærmelser.

Regjeringsprogram

Petraeus viser til et regjeringsprogram som skal få talibanaktiviser på mellomleder- og grasrotnivå tilbake til det sivile samfunnet.

Petraeus sier NATO støtter president Hamid Karzais forsøk på starte forhandlinger med ledelsen i Taliban, og at NATO i enkelte tilfeller har bidratt til å få til kontakt.

- Forsoning mellom den afghanske regjeringen og høyere ledere i Taliban er regjeringens bord. Karzai har satt en klar grense mellom vår og regjeringens arbeid på dette området, sier generalen.

Petraeus sier at forsoningsarbeidet foreløpig er på et veldig tidlig stadium.

- Jeg tror ennå ikke vi kan kalle det forhandlinger. Det er heller tidlige diskusjoner, sier han.

Les: Applauderer at McChrystal måtte gå

Les: Dyster dødsstatistikk i Afghanistan

Les: Petraeus: Taliban er på vikende front

Dialog

Forsongsarbeidet i Afghanistan har som mål å åpne en dialog med Taliban-ledelsen i håp om å kunne få slutt på den langvarige krigen, og få opprørere til å forlate Taliban som de ofte har sluttet seg til av mangel på andre sysselsettingsmuligheter.

President Karzai leder tilnærmingsforsøket overfor Taliban, som trolig skjer på begge sider av den østlige grensen mot Pakistan. Med seg i dette arbeidet har Karzai et råd på 66 medlemmer.

Foreløpig har Taliban offisielt avvist en forsoning, og vil ikke snakke fred før alle utenlandske styrker er ute av Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt