Hopp til innhold

- Oppgir ikke dato

Kosovos statsminister Hashim Thaci vil ikke kunngjøre en dato for når provinsen vil erklære seg selvstendig.

Hashim Thaci
Foto: Kathy Willens / AP

Det er derfor ennå uvisst  når Europa får en ny, uavhengig stat.

Det var på forhånd ventet at Thaci på en pressekonferanse i Pristina  i dag ville kunngjøre en dato for når Kosovo formelt vil erklære seg uavhengig av Serbia. Det var derfor et stort presseoppbud som møtte Thaci.

Men til alles store overraskelse kom han ikke med en bestemt dato. På pressekonferansen var Thaci mest opptatt av å fortelle at alle minoriteter i Kosovo har sine rettigheter, også det serbiske mindretallet.

Russisk plan

Det er ventet at de største landene i EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia, kommer til å følge USA og anerkjenne Kosovo raskt.

Serbia og Russland har på sin side gjort det klart at de på ingen måte vil godta en løsrivelse. Russlands president Vladimir Putin sa i går at hans regjering har lagt en hemmelig plan for hvordan den skal reagere dersom vestlige land erklærer at de støtter Kosovos selvstendighet.

I dag sier russisk UD at landet vil endre politikk overfor georgiske utbryterrepublikker dersom Kosovo anerkjennes som selvstendig stat.

Hjem for å feire

Kosovoalbanere bosatt i utlandet har de siste dagene strømmet hjem for å være med på feiringen av selvstendigheten, uansett dato.

De kosovoalbanske myndighetene har satt av rundt 8 millioner kroner til den offentlige feiringen, ifølge AFP. En lokal baker planlegger en 25 kvadratmeter stor uavhengighetskake.

- Dette blir århundrets markering i Kosovo, sier Sverre Johan Kvale, Norges øverste diplomatiske representant i provinsen.

SISTE NYTT

Siste nytt