- Omfattende valgfusk i Afghanistan

FN-utsending Kai Eide sier nå at valget i Afghanistan tidligere høst ikke gikk riktig for seg.

Kai Eide
Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Eide kom med opplysningene på en pressekonferanse i dag, men ville ikke komme med eksempler på fusk i frykt for å påvirke den pågående omtellingen, skriver nyhetsbyrået AP.

Har fått kritikk

– Jeg kan bare si at det har vært omfattende fusk, men å gå inn på spesifikke tall vil bare være spekulativt, sa Eide på pressekonferansen han holdt sammen med USA, Storbritannia og Frankrikes ambassadører i Kabul.

– Det er sant at det var utstrakt valgfusk ved flere av stemmelokalene i sør og sørøst, men ikke bare der. Omfanget på fusket begynner nå å bli klart, sa Eide.

Eide har siden valget i august fått kraftig kritikk fra sin nå avgåtte kollega Peter Galbraith, som beskyldte nordmannen for å ha dekket over valgfusket for å beskytte Afghanistans president Hamid Karzai.

Galbraith kom med beskyldningene etter at han ble fjernet fra sin stilling etter en krangel med Eide om hvordan FN burde håndtere anklagene om fusk i presidentvalget i landet.

Store avvik

I forrige uke kom det fram at konfidensielle FN-data om det omstridte valget i viser at det noen steder var hundretusener flere stemmer enn det var velgere.

Dataene til FN viser at det var store avvik mellom frammøte og resultater, særlig i de turbulente sørlige og østlige provinsene der president Hamid Karzai vant valget 20. august med stor margin.

De foreløpige resultatene viser at Karzai vant med 54,6 prosent av stemmene.

Men valgkommisjonen har bestemt at stemmene fra 12 prosent av valgkretsene må telles på nytt på grunn av begrunnet mistanke om fusk.

SISTE NYTT

Siste nytt