NRK Meny
Normal

- Offensiv i flere uker

Den israelske militæroffensiven i Libanon kommer til å fortsette i flere uker, sier generalen som er sjef for styrkene i Israels nordligste region.

Røyk etter et israelsk angrep på Beirut
Foto: Patrick Baz / Scanpix/AFP

– Målet er å vinne. Hvor lang tid kommer det til å ta? Etter min mening flere uker, sier general Udi Adam til israelsk radio.

– Seier betyr etter min mening at Hizbollah ikke lenger er i området mellom Israel og Libanon og ikke lenger har evnen til å avfyre raketter, legger han til.

Den israelske offensiven mot Libanon startet etter at Hizbollah 12. juli drepte åtte israelske soldater og bortførte to.

Samtidig sier Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah i et intervju med den libanesiske avisen As-Safir at israelernes angrep mot Libanon ikke vil stanse Hizbollahs raketter.

Han legger videre vekt på at Hizbollah ikke vil motsette seg en byttehandel om å løslate de to israelske soldatene som ble bortført 12. juli, mot at arabiske og libanesiske fanger løslates fra israelske fengsler.

Hizbollah-krigere tatt til fange

Samtidig opplyser den israelske hæren at israelske soldater har tatt til fange to geriljakrigere fra Hizbollah.

Hizbollah-krigerne ble ifølge hæren tatt til fange i landsbyen Maroun al-Ras i Sør-Libanon søndag. Det skal være første gang geriljamedlemmer blir pågrepet siden krigshandlingene startet 12. juli med at to israelske soldater ble tatt til fange.

Maroun al-Ras har vært åsted for harde kamper de siste dagene.

 

 Condoleezza Rice med sikkerhetsvakt på vei til Midtøsten
Foto: Manuel Balce Ceneta / Scanpix/AP

- Våpenhvile presserende

USAs utenriksminister Condoleezza Rice, som er på vei til Midtøsten, sier det er et presserende behov for våpenhvile i Libanon, men  hun understreker samtidig at betingelsene for en våpenhvile må være oppfylt, og dette er betingelser både Israel og Hizbollah alt har forkastet.

Sent søndag kveld startet Rice turen til Midtøsten, der hun først skal besøke Israel.

– Vi mener en våpenhvile er presserende. Det er imidlertid viktig å oppfylle betingelsene som gjør den varig, sa Rice til pressen før hun startet turen.

Den amerikanske utenriksministeren sa videre at hun vil konsentrere seg om den humanitære krisen i Libanon, som har vært rammet av harde, israelske angrep etter mange dagers kamper mellom Israel og Hizbollah-geriljaen.

Baby såret

Natt til mandag ble seks personer såret da den palestinske flyktningleiren Rashidiyeh i Sør-Libanon ble rammet av israelsk artilleriild, ifølge libanesisk politi. Fem granater rammet flyktningleiren, og en av de sårede skal være en fire måneder gammel baby.

Over 400 menneskeliv er gått tapt i konflikten. I Libanon har 369 mennesker måttet bøte med livet, mens 37 personer er drept i Israel, ifølge tall fra Reuters.

Over en halv million mennesker er drevet på flukt som følge av krigshandlingene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt