Hopp til innhold

- Ødela for Ingrid Betancourt

Den colombianske FARC-geriljaen skal ha vært i ferd med å løslate gisselet Ingrid Betancourt da regjeringssoldater krysset grensen til nabolandet Ecuador og drepte FARCs nestkommanderende.

Ingrid Betancourt

Ingrid Betancourt har vært fange hos FARC-geriljaen i seks år.

Foto: HO / AFP

Lørdag angrep colombianske fly og bakkestyrker en av FARCs baser like over grensen i Ecuador. Nærmere 20 geriljamedlemmer ble drept, blant dem den venstreorienterte geriljaens nestkommanderende Raul Reyes.

- Det ødela en avtale om å løslate den tidligere presidentkandidaten fransk-colombianske Ingrid Betancurt, hevder Ecuadors president Rafael Correa.

FARCs nestkommanderende Raul Reyes er drept

Den drepte FARC-kommandanten Raul Reyes kropp bæres ut av et helikopter i Colombias hovedstad Bogota.

Foto: JOHN VIZCAINO / REUTERS

Rafael Correa bekrefter også at det har vært kontakt med geriljaen, og sier Colombia har vært kjent med dette og med hans forsøk på å sikre løslatelse av flere gisler.

Presidenten hevder å ha vært nær ved å inngå en avtale om løslatelse av i alt tolv gisler, blant dem Ingrid Betancourt, da colombianerne saboterte det hele ved å drepe Reyes.

Betancourt ble tatt til fange i valgkampen for seks år siden og er nå ved dårlig helse, opplyste et gissel som med Hugo Chávez’ hjelp ble frigitt i forrige uke.

Video: Krigsfrykt i Latin-Amerika

Bekrefter

Venezuelas innenriksminister Ramón Rodríguez bekrefter også at en løslatelse av Betancourt og flere andre gisler var nært forestående, da Colombia sendte soldater over grensen til Ecuador og ødela det hele.

Rodríguez har vært sentral i kontakten med FARC, og konstaterer at det colombianske angrepet kom få dager etter at Venezuela sikret løslatelse av fire gisler.

– Colombias fascistiske regjering ønsker å hindre overlevering av gisler, fordi dette kan bidra til fred, sa Rodríguez.

Sterke reaksjoner

Den colombianske operasjonen høstet skarp kritikk fra Ecuador og Venezuela, som siden har brutt de diplomatiske forbindelsene med nabolandet og sendt styrker til grenseområdet.

I ettermiddag har Venezuela i tillegg stengt grensen mot Colombia, ifølge en colombiansk fjernsynsstasjon.

Colombia har slått tilbake og hevder å ha funnet beviser for at både president Hugo Chávez i Venezuela og Rafael Correa i Ecuador har stått i ledtog med den venstreorienterte FARC-geriljaen.

Påstandene er blankt avvist både i Venezuela og i Ecuador.

"Skitten bombe"

I dag sier Colombias visepresident Francisco Santos at Colombia også har funnet beviser for at FARC har forsøkt å skaffe seg kjernefysisk materiale til å lege en "skitten bombe".

Disse bevisene skal Colombia ha funnet i geriljaleiren som ble angrepet i Ecuador. Derfra stammer også de påståtte bevisene for kontakten mellom FARC og de to presidentene Chaves og Correa.

Vil mekle

Flere søramerikanske land er redd for at konflikten mellom Colombia og de to nabolandene skal trappes ytterligere opp. Brasil, Chile og Mexico har tilbudt seg å mekle. Samtidig har Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) innkalt til et møte i dag der konflikten står på dagsordenen.

Også FN er bekymret over utviklingen, og generalsekretær Ban Ki-moon advarer mot følgene av av den økte spenningen og det stadig skarpere ordbruken.

Gammel organisasjon

FARC har slåss i over 40 år for en bedre fordelingspolitikk i Colombia. Organisasjonen skaffer seg en stor del inntektene ved kokain-handel. Geriljaen bruker de flere hundre gislene sine til å skaffe seg løspenger og som forhandlingskort for politiske mål.

SISTE NYTT

Siste nytt