– Obama villig til å aksjonere i Irak uten folkevalgtes godkjenning

President i USA, Barack Obama, skal ha sagt til ledere i den amerikanske kongressen at han ikke trenger lovgivernes godkjenning for en eventuell aksjon i Irak.

President Barack Obama i Polen

– Jeg utelukker ingenting når det gjelder å hjelpe Irak i kampen mot opprørerne, sier USAs president Barack Obama. Men han vil ikke sende bakkestyrker til Irak.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Hvem som egentlig bestemmer når USA skal aksjonere i utlandet har flere ganger vært stridsspørsmål i amerikansk politikk.

Den amerikanske grunnloven tvinger nemlig makten i utenrikspolitikken til å være delt mellom presidenten og de folkevalgte i kongressen.

Nå skal altså presidenten anse Irak-spørsmålet som et tilfelle han kan avgjøre alene, ifølge BBC.

– Presidenten indikerte at han ikke følte han trengte noen godkjenning fra oss for de steg han kunne komme til å ta, sa senator Mitch MC McConnell til BBC etter møtet.

Økende amerikansk misnøye

Regjeringen i Irak har bedt USA om bombe de sunnimuslimske ekstremistene som har tatt kontroll over flere byer i Nord- og Nordvest-Irak.

Den amerikanske presidenten diskuterte onsdag utviklinga i Irak med ledende kongressmedlemmer. Det var etter dette møtet uttalelsen om presidentens vurdering av hans muligheter til å handle skal ha kommet.

Ifølge NTB vurderer USA ikke bare de sunnimuslimske opprørerne som et problem, men også den sjiamuslimske irakiske presidenten i Irak, Nouri al-Maliki.

Den amerikanske misnøyen med den sittende regjeringa i Irak skal være økende.

– For å være helt oppriktig; Malikis regjering må gå av dersom man skal få i stand forsoning, sier lederen for etterretningskomiteen i Senatet, demokraten Dianne Feinstein, ifølge NTB.

– Verden må ikke gjenta feilen

Det hvite hus gjentok overfor Le Monde onsdag at ingenting er utelukket som reaksjon mot Irak, bortsett fra å sende amerikanske bakketropper

Stabssjefen for presidenten i Iraks naboland Iran, Mohammed Nahavandian, advarte i går verdenssamfunnet mot å intervenere i Irak:

– Verden må ikke gjenta feilen med militært inngrep i Irak, mener han.

Uttalelsen kom iforbindelse med hans deltakelse konferansen Oslo Forum – der et hundretalls fredsmeklere diskuterte håndteringen av radikale ekstremistgrupper.

SISTE NYTT

Siste nytt