- Obama er USAs fremtid

Bill Clinton var ikke i tvil da han skulle selge inn Barack Obama til velgerne i Kissimmee i vippestaten Florida.

Barack Obama og Bill Clinton i Orlando, Florida
Foto: Scanpix/AFP

- Er dere klar for en ny president? Er dere klare for denne nye presidenten? ropte Clinton og pekte på Barack Obama som satt ved hans side.

Den begeistrede folkemengden på 35.000 personer var ikke vanskelig å be.

Bill Clinton hadde vel helst sett at det var sin kone Hillary han kunne introdusere på denne måten - men han gjorde uansett jobben i natt med overbevisning.

- Presidentvalgkampen er verdens største jobbintervju. Og på tirsdag, er det dere som gjør ansettetelsen, sa Clinton.

- Hvis du tar valget ut i fra hvem som kan få oss opp av grøfta, er det klart at den neste president bør bli Barack Obama.

Bill Clinton og Barack Obama i Kissimmee, Florida.

Tonen var svært god oppe på podiet.

Foto: Scanpix/AFP

- Han representerer USAs fremtid, og dere må være der for ham neste tirsdag, fortsatte Clinton.

Utenom sin opptreden på Demokratenes landsmøte, hvor han og Hillary holdt taler som la enhver splittelse i partiet død, var dette første gang han sto sammen med Obama og virkelig gav ham sin fulle støtte.

Fortsatt populær

Clinton har de to siste ukene drevet valgkamp for Obama i flere av vippestatene, men en felles opptreden er langt sterkere.

Ekspresidenten er fortsatt svært populær blant velgerne, blant annet i Florida, og ser man bort fra sex- og damehistorier, regnes hans tid i Det hvite hus som noen av de beste på flere tiår.

Bill Clinton

Bill Clinton har fortsatt sine magiske apell på velgere.

Foto: Scanpix/AP

Clinton virker offentlig til å ha svelget siste rest av bitterhet i forbindelse med konas tap for Obama i nominasjonskampen. Det som har stukket enda dypere, er beskyldninger fra Obama-siden om lefling med rasespørsmålet i et par kommentarer da han drev valgkamp for Hillary i sørstatene.

Clinton var svært populær blant afroamerikanere for sin politikk for å få store svarte grupper ut av fattigdom.

Underskudd til overskudd

Clinton, som sammen med sine tre finansministre Lloyd Bentsen, Robert Rubin og Lawrence Summers, fikk kontroll over det store økonomiske underskuddet de arvet fra Reagan-Bush-epoken og forlot Det hvite hus med overskudd på nasjonalregnskapene, trakk frem denne erfaringen nå som USAs øknonomi vakler og har dratt verden med seg.

22 millioner nye jobber ble skapt fra 1993 til 2001.

Han sa at konfrontert med den økonomiske krisen, har Obama søkt råd hos sentrale personer fra hans regjeringer, for å få hjelp til å drøfte hva som er den beste redningsoppskriften for nasjonen - mer enn hva som er formålstjenelig på kort sikt i valgkampen.

- Det er hva en president gjør i en krise; hva er rett for USA? sa Clinton.

Bill Clinton og Barack Obama i Kissimmee, Florida.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Full jubel i Florida

- Bush har omfordelt

Clinton, som regnes som en av de beste valgkampstrategene i nyere amerikansk historie, angrep McCain for sosialist-stempelet republikanere forsøker å sette på Obama. Hos motstanderne blir Obama nå kalt en kvasi-sosialistisk omfordeler.

Les: Sverige, sosialisme og rørleggere

- President George W. Bush har foretatt den største omfordelingen av rikdom oppover siden 1920-tallet, og vi vet alle hvordan det har endt. Så kom ikke her og fortell meg noe om omfordeling, slo Clinton fast.

- Vi skapte flere millionærer og milliardærer enn hva Republikanerne har gjort - fordi vi fikk middelklasse-inntektene til å øke. Det er hva Barack Obama vil gjenta, understreket han.

Politisk geni

Barack Obama kvitterte for tilliten med å kalle Bill Clinton ikke noe mindre enn et "politisk geni".

- Når man hører på Bill Clinton, blir man minnet på hva det er å ha en president som er engasjert, smart, som har energi - og en politisk visjon, sa Obama til tilhørerne - som møtte utsagnet med jubel.

Han passet også på rose sin tidligere konkurrent Hillary som nå tråler vippestatene rundt for å kjempe for demokratisk seier 4. november.

Bill Clinton og Barack Obama

Offentlig ser alle sårene ut til å være leget.

Foto: Scanpix/Reuters

- Jeg er stolt over å kalle henne min venn. Vil vil trenge både Hillary og Bill i månedene og årene som kommer, sa Obama.

- Man blir nostalgisk når man tenker tilbake på 22 millioner nye jobber, budsjettoverskudd og en økonomisk politikk som virker for alle. Det er derfor vi ikke har råd til fire nye år lik de siste åtte.

- Vi har gravd et stort dypt hull og George Bush ønsker å gi spaden videre til John McCain, slo Obama fast.

McCain: Obama kan ikke forsvare landet

SISTE NYTT

Siste nytt