NRK Meny
Normal

– Norske nettsteder kan bli hacket

Næringslivets Sikkerhetsråd tror norske nettsteder kan bli angrepet av internettaktivister etter Janne Kristiansen sitt utspill om norske etterretningsoperatører i Pakistan.

PST-sjef Janne Kristiansen

Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen sin uttalelse får ingen konsekvenser for forholdet mellom Norge og Pakistan mener UD.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det finnes flere tidligere eksempler på at norske nettsteder har blitt angrepet og endret som følge av negativ omtale i utenlandske medier, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen til NRK.no.

– Slike angrep kommer oftest fra enkeltpersoner eller uavhengige organisasjoner, i den grad noen tar på seg skylden, og generelt er det vanskelig å spore slike hendelser tilbake til en angriper, sier Simonsen, som tror faren blir større hvis saken øker i omfang.

– Risikoen vil øke hvis saken spisser seg til og forholdet mellom Norge og Pakistan forverre seg, sier Simonsen, som peker på flere lignende eksempler.

– For eksempel 2010 da mange norske nettsteder ble endret og sentrale avisredaksjoner ble utsatt for tjenestenektangrep, etter at en tyrkisk dame døde mens familien diskuterte med ambulansepersonellet.

UD avviser

Utenriksdepartementet avviser på sin side at Kristiansen sine uttalelser vil påvirke sikkerheten til norske interesser og nordmenn i Pakistan.

Kjetil Elsebutangen, UD

Kjetil Elsebutangen i UD avviser at det er farligere å reise til Pakistan nå enn tidligere.

Foto: Utenriksdepartementet

– Fra UDs side har vi ikke fått indikasjoner på at norske interesser eller sikkerheten for nordmenn er truet som et resultat av gårsdagens uttalelser, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen, til NTB.

– Utover dette henviser vi til de gjeldende reiserådene for Pakistan, som gjør det klart at sikkerhetssituasjonen i landet er vanskelig. Disse rådene er ikke endret etter uttalelsene i går, sier Elsebutangen.

Kan skade forholdet

Saken har ennå ikke fått store oppslag i Pakistanske medier, men hvis situasjonen skulle utarte seg kan ting endre seg fort.

– Foreløpig er det ikke en stor sak i Pakistan, men det er klart at hvis dette utvikler seg og blir en stor sak i Norge og utfallet av samtalene mellom Norge og Pakistan ikke fører frem, så vil nok dette blir stort her. Hvis i verste fall forholdet skjærer seg mellom de to landene så kan dette få konsekvenser for det bilaterale samarbeidet, men det tviler jeg litt på, sier Amir Iftikhar Warraich, som er samfunnsforsker ved Warraich Policy Institute (WPI) i Islamabad.

– Problemet her er at hele denne saken er så klønete og uprofesjonelt håndtert. For «alle» her har kjent til e-tjenesten, men nå vil de få økt oppmerksomhet og dette gjør jobben deres mye vanskeligere, sier Warraich, før han fortsetter.

– Jeg tror ambassaden og alle diplomatene nå vil få mye mer oppmerksomhet og søkelyset rettet mot seg. Noe som gjør at de ikke får gjort jobben sin som før, og dette gjelder også de som jobber med utvikling og kultur, sier Warraich.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt