Hopp til innhold

- Nordmenn liker ikke å bli guidet

– Nordmenn er godt forberedt og vant til friluftslivet, men de liker generelt ikke å bli guidet, sier turarrangør på Grønland, Tore Sivertsen.

Søndre Strømfjord, Grønland

Mange nordmenn reiser til Grønland for å fiske. Flere elver og store fangster frister mange, men reiseoperatører advarer folk mot å reise uten GPS eller folk som kjenner de lokale forholdene.

Foto: Leiff Josefsen / SCANPIX

Etter at tre nordmenn forsvant på fisketuren sin, og Tormod Aniksdal ble funnet omkommet, har turistnæringen på Grønland etterlyst bedre tiltak for å hindre dyre redningsaksjoner og for å bedre sikkerheten til folk som ferdes i avsidesliggende områdene på øya.

– Man skal være kjent for å gå her. Man bør ha med seg guide, for det er snakk om et veldig stort fjellområde hvor man kan gå seg vill, sa den erfarne turarrangøren Tore Olsen til VG Nett tidligere denne uken.

Nordmenn liker ikke å bli guidet

Men nordmannen Tore Sivertsen, som i en årrekke har arrangert villmarksturer på Grønland, sier at nordmenn liker best å ferdes på egen hånd.

– Min erfaring er at nordmenn er godt forberedte og vant til friluftslivet, men nordmenn liker generelt ikke å bli guidet. De liker å ferdes alene - med ryggsekken sin, sier han til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tore Sivertsen

Nordmenn er bedre forberedt enn for eksempel danskene, men vi stiller høye krav til godt utstyr, sier Tore Sivertsen.

Foto: Privat

Sivertsen har bodd på Grønland i 21 år og arrangerer både guideturer og turer der han bare leier ut utstyr til fiskere som vil dra ut selv. Han reiser med cirka 40 nordmennn årlig.

– Vi sjekker ut at telt og soveposer er gode nok til å tåle værforhold. Gode klær er særdeles viktig. Det er også minst like viktig at folk drar på kontrollerte ruter og har kontakt med noen via GPS eller satellitt, sier Sivertsen.

De tre nordmennene var ikke utstyrt med satelitt-telefon eller GPS da de la ut på tur.

Sivertsen mener at ulykken på Grønland er veldig trist, og at den kunne skjedd hvem som helst hvor som helst.

– Jeg anbefaler ikke turistene, som jeg tar imot, å fiske i Paradiselven. Det er ting som tyder på at noe gikk veldig galt. Den omkomne har faktisk vært på tur med oss før, men flåten de brukte virker veldig risikabel, sier han.

Advarer mot å sløyfe GPS

Gabriel Elfström, som er salgs- og informasjonssjef i GETAWAY Tours, sier at han aldri ville reist uten GPS.

– Ulykken viser at folk må være godt forberedt før de reiser på slike turer, sier han.

Selskapet hans har arrangert mange fisketurer til Grønland. Bare i år har 100 personer fra Skandinavia reist med selskapet. Cirka 25 av dem har vært erfarne og uerfarne sportsfiskere fra Norge.

Get Aways: Gabriel Elfstrøm

Gabriel Elfström, salgs- og informasjonssjef i GETAWAY Tours opplever at flere nordmenn reiser til Grønland for å fiske. Derfor er godt utstyr desto mer viktig, mener han. (Foto: privat)

– Nødvendig med riktig utstyr

Elfstrøm påpeker at han ikke kjenner til detaljene i ulykken på Grønland, men vil understreke hvor viktig det er å ha riktig utstyr på slike turer.

– Jeg har reist tre år på rad på fisketurer til Grønland og kjenner forholdene godt. Riktig utstyr og samarbeid med lokale folk som kjenner forholdene, er helt nødvendig, sier han.

Turistnæringen på Grønland registrerer ikke antall besøkende, men statistikk over overnattinger for de siste årene viser at flere nordmenn besøker øya.

I 2007 var det 1851 registrerte overnattinger med nordmenn. I 2008 og 2009 var tilsvarende tall henholdsvis 2831 og 2110.

– Bruk sunn fornuft

En gruppe pårørende og venner av de savnede fortsetter sin leting i Paradisdalen på Grønland. Men politiet, som tror nordmennene må ha falt ut i ei elv i området, mener det ikke lenger er håp om å finne noen av dem i live.

– Nordmenn oppfører seg generelt pent på Grønland og vi har ikke noen spesielle, dårlige erfaringer, sier visepolitimester på Grønland, Morten Nielsen til NRK.

– Men hva råder du nordmenn som vil på fisketur på Grønland til?

– Sunn fornuft kommer man langt med. Gå tur i nærområder og tilpass utstyret til stedet man skal. Bruk mobil eller GPS der det er nødvendig, sier han.

– Hvordan har denne ulykken preget dere?

– Vi har hatt en bestemt idé om hvor vi skal lete og foretatt en grundig leting - uten at vi har kommet frem til ønsket utfall, sier visepolitimesteren.

SISTE NYTT

Siste nytt