Hopp til innhold

- Nord-Korea frykter USA-invasjon

Nord-Koreas ledelse og befolkning er overbevist om at de står på listen over land som USA planlegger å angripe. Derfor fortsetter opprustningen, mener en av Nordens fremste forskere på Nord-Korea.

Soldater marsjerer under en militærparade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i 2007.

Soldater marsjerer under en militærparade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i 2007.

Foto: KNS / AFP

Leder for det nordiske instituttet for Asiastudier (NIAS) ved Universitetet i København, Geir Helgesen, er ikke overrasket over Nord-Koreas atomprøvesprengning i dag.

Geir Helgesen

Geir Helgesen.

Foto: nias.ku.dk

Han har selv fulgt situasjonen i Nord-Korea de siste 25 årene, og mener at bakgrunnen for dagens spente situasjon er nordkoreanernes overbevisning om at landet deres står på listen over land USA har planer om å angripe.

- Etter at USA trosset FN og gikk inn i Irak, er nordkoreanerne overbevist om at de selv står på listen over land som kan bli invadert. Derfor har Nord-Korea rustet opp, på tross av at regimet burde bruke ressursene sine på medisiner og ikke forsvar, sier Helgesen til nrk.no.

Han mener at man i vestlige land sjelden hører Nord-Koreas forklaring på den spente situasjonen.

- I vestlige land sier man blant annet at Nord-Korea er uberegnelig, at det er det siste diktaturet i verden, og at landet er militaristisk. Og det er også en versjon Nord-Korea lever opp til, sier Helgesen.

LES: Norge fordømmer atomsprengningen

LES: Nord-Korea prøvesprengte atomvåpen

- Vil tas alvorlig

Rakettoppskyting på militærbasen Musudan-ri 5. april 2009

TV-bilde av rakettoppskytingen på militærbasen Musudan-ri 5. april 2009.

Foto: KRT TV / AP

Helgesen mener at Nord-Korea med dagens prøvesprengning og prøveoppskyting først og fremst vil ha oppmerksomhet.

LES: Nord-Korea testet tre raketter

- Det viser seg at når nordkoreanerne ikke agerer med atomprøvesprengninger eller missiler, så er det ingen som tar dem alvorlig. Dette er et alvorlig stunt for dem for å få landet på dagsorden, sier han.

LES: - Nord-Korea er en bisarr stat

- Ikke rom for flere sanksjoner

Etter først å ha reagert med taushet, kom Nord-Koreas nærmeste allierte Kina i ettermiddag med kritikk av prøvesprengningen.

- Den kinesiske regjeringen er sterkt imot den kjernefysiske testen, het det i en uttalelse på nettsidene til det kinesiske utenriksdepartementet.

Men på tross av kritikk fra både Kina og Russland vil de to landene neppe godkjenne ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd, mener Helgesen.

- Det har nylig vært flere innstramninger av sanksjonene mot Nord-Korea, og landet er ikke bare blitt isolert av omverdenen, men er i tillegg isolert av seg selv. Det er derfor ikke mye rom for å innføre ytterligere sanksjoner, sier Helgesen.

SISTE NYTT

Siste nytt