NRK Meny
Normal

- Noen kunne ha blitt drept

Angrepet på bilen til Prince Charles og Camilla kunne ha endt med tap av menneskeliv. - Politfolkene viste stor selvbeherskelse når de ikke brukte våpen, sier politisjef.

Video Charles ble angrepet - se studentenes egen video

Video: Charles ble angrepet - se studentenes egen video.

I går vedtok den britiske regjeringen å tredoble studieavgiften fra 3000 til 9000 pund, noe som førte til heftige demonstrasjoner i London sentrum.

Over 20 demonstranter ble skadd, flere av dem med hodeskader etter politiets køllebruk . En av dem ble båret vekk på båre.

Flere hundre demonstranter støtte sammen med politiet utenfor Westminister. Demonstranter skjøt fyrverkeri og kastet plakater mot politiet før de løp vekk med lovens håndhevere i hælene.

Rolls Roycen til Prince Charles og hans kone Camilla ble bombardert med flasker og søppeldunker da de var på vei fra boligen sin . Et av vinduene skal ha blitt ødelagt og bilen tilsølt av maling.

- Ville vurdert å skyte

Sikkerhetsanalytiker og tidligere politimann Charles Shoebridge sier til The Telegraph at situasjonen fort kunne endt med at deres bevæpnede livvakter hadde åpnet ild mot demonstrantene.

- De ville vurdert å skyte mot demonstrantene dersom de hadde oppfattet angrepet som en seriøs trussel mot sikkerheten til dem de vokter. Det går an å se for seg en situasjon hvor politiet ikke følte at de hadde andre valg enn å åpne ild, sier Shoebridge, og omtaler angrepet som et alvorlig brudd på sikkerhetsrutinene.

Video Dramatisk studentdemonstrasjon i London

Video: Dramatisk studentdemonstrasjon i London.

- Noen av de som demonstrerte i går var utstyrt med bensin. Malingsspannene som ble kastet mot de kongelige kunne like gjerne ha inneholdt bensin, sier han.

Politisjef Sir Paul Stephenson ved Scotland Yard lover en grundig etterforskning av hvordan dette kunne skje, og omtaler hendelsen som «dypt beklagelig». Han skylder på at demonstrantmengden var uforutsigbar i sine bevegelser.

Samtidig sier han at sikkerhetsstyrkene viste stor selvbeherskelse når de ikke tok fram våpnene samtidig som kongefamilien var under angrep.

«Dypt beklagelig»

Demonstranter skal ha ropt «off with their heads» (halshugg dem) da de angrep bilen hvor en tydelig sjokkert Charles og Camilla satt.

En talsperson for Prince Charles sier at "Deres Høyheter fullt ut forstår den vanskelige oppgaven politiet hadde, og er alltid takknemlige for den jobben de gjør under til dels veldig vanskelige omstendigheter.

Demonstrant i London

Flere hundre demonstranter støtte sammen med politiet utenfor Westminister torsdag.

Polititalskvinnen Julia Pendry kritiserte demonstrantene som hun mener har ønsket å skape bråk.

- Det er helt klart at folk har kommet til London med den klare hensikt å lage bråk. De har ikke kommet for å gjennomføre en fredelig demonstrasjon, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt