NRK Meny
Normal

- Nettet har endret valgkampen fullstendig

Tidligere CNN-sjef Eason Jordan sier at internett spiller en dramatisk viktig rolle for kandidatene i den amerikanske valgkampen. - TV-nyheter spiller mindre og mindre rolle, sier han.

Valgkamp
Foto: JEFF SWENSEN / AFP

Tidligere sjef for CNN International og en av USAs dyktigste internasjonale journalister, Eason Jordan, sier til NRK at internett har revolusjonert den pågående valgkampen i USA. Dette er også blant årsakene til at interessen for valgkampen er større hos unge velgere enn på lang tid, mener han.

- Det er ikke tradisjonelle nyhetsorganisasjoner som tv-stasjoner som er det viktigste mediet i valgkampen lengre. Internett har ført til at interaktive steder som Facebook og YouTube er viktige for å spre budskapet, verve folk og tilegne seg informasjon, sier Jordan til NRK.

Lettere å finansiere valgkampen

Han sier at alderen på gjennomsnittlige tv-seere har økt dramatisk:

- Den gjennomsnittlige CNN-seeren er nesten 70 år gammel. Samtidig er snittalderen på dem som besøker kanalen sine nettsider bare halvparten av det. Det sier noe om endringen i medievaner, sier Jordan, som kommer med følgende råd til mediehus som vil bevare sin posisjon som nyhetsformidler:

Barack Obama YouTube

Muligheten til å se kandidatenes taler når man vil på kanaler som YouTube, er blant nettets fortrinn.

- Enhver nyhetsorganisasjon må bryte ned grensene mellom nett, tv og radio. De skal tilby nyheter langs en felles motorvei.

Han sier at nettet også har ansvaret for at kandidatene i nominasjonsprosessen har klart å hanke inn mer penger enn noensinne.

- Pengebidrag til kandidatenes valgkamp er bare et tastetrykk unna. Mens valgkampapparatet tidligere gikk fra dør til dør, kan folk i dag donere ti eller tjue dollar online. Og når millioner av folk gjør det, blir det mye penger, sier Jordan.

Under årets primærvalg satte Barack Obama ny innsamlingsrekord nettopp gjennom små, private bidrag.

- Rase ikke så viktig lengre

Jordan har dekket flere av de mest dramatiske internasjonale hendelsene de siste 25 årene, og ledet blant annet CNNs dekning av terrorangrepene i USA 11. september 2001.

Eason Jordan

- Enhver nyhetsorganisasjon må bryte ned grensene mellom nett, tv og radio. De skal tilby nyheter langs en felles motorvei, sier tidligere CNN-sjef Eason Jordan.

Foto: Oddvin Aune / NRK

Han har fulgt den amerikanske nominasjonsprosessen tett, og er mektig imponert over Barack Obamas unike kvaliteter.

- Det spiller ikke så stor rolle om han er svart eller grønn eller fiolett. Han har den samme effekten uansett med sin intense tilstedeværelse og sine utrolige taler, hvor han inspirerer tilhørerne og gir de desillusjonerte nytt håp, sier den prisbelønte journalisten.

- Tilbaketrekning mulig

Obama har blitt anklaget for å være naiv siden han vil kalle hjem det meste av amerikanske tropper som står i Irak.

Jordan har dekket Irak som journalist i nærmere tjue år, og han tror det er fullt mulig å gjennomføre Obamas forslag.

- Situasjonen endrer seg hele tiden, og nå er det roligere der enn på lenge. Alt er mulig, og dersom den irakiske regjeringen sier de ikke lengre trenger amerikanske tropper i landet, kommer ikke USA til å beholde dem der. Men jeg tror dette er ennå noen år unna. Irakere anser dagens situasjon som ydmykende for dem, og det må vi respektere, mener Eason Jordan.

Tror Obama vil endre utenrikspolitikken

- Tror du den nye presidenten vil føre en markant annen utenrikspolitikk enn dagens administrasjon?

- Barack Obama? Definitivt. Han vil føre en mer forsonende linje og være mer åpen for forhandlinger. Mine kontakter i Midt-Østen er meget entusiastisk for Obama, sier Jordan.

- McCain vil også stå for endring, men i mindre grad. Han er Bush sin allierte, samtidig som han prøver å avstand fra ham. Det kan være vanskelig å tro på. Samtidig har han ord på seg til å være god til å samarbeide med motstandere, sier Jordan, som våger seg til å tippe hvem som blir USAs neste president.

- Jeg holder en liten knapp på Obama, men det blir utrolig tøft for ham. Det blir interessant å se ham i verbale slagsmål mot John McCain.

Les også: - Det er nå det blir tøft for Obama

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt