- Nederlandsk film håner islam

I Nederland planlegger en høyreekstrem politiker å vise en egenprodusert fjernsynsfilm om Koranen. Nederlandske myndigheter frykter represalier fra ytterliggående islamister, men klarer ikke å stanse filmen.

Geert Wilders

Geert Wilders under et møte i det nederlandske parlamentet i mars i fjor.

Foto: ROBERT VOS / AFP

Politikeren Gert Wilders har kalt filmen ”Fitna”, som betyr konflikt på arabisk. Den 15 minutter lange filmen, som er planlagt vist på nederlandsk TV i mars, sammenligner islam med nazisme og kommunisme. I filmen beskyldes også Koranen for å hisse opp folk til å drepe.

Ferdig i morgen

Filmen blander vers fra Koranen med bilder av terrorangrep og islamist-inspirert vold, skriver den amerikanske avisen The Washington Times i dag.

Wilders, som representerer det høyreorienterte Frihetspartiet, sier til avisen at filmen blir ferdig i morgen, og at han planlegger å vise den på nettstedet fitnathemovie.com etter at den er vist på nederlandsk fjernsyn.

Taliban- og Al Qaida-trusler

I går truet Talibanbevegelsen med å ramme nederlandske styrker i Afghanistan og andre steder i verden dersom filmen blir vist. Også Al Qaida har truet med å angripe nederlandske mål hvis filmen vises.

Jeg forsøker ikke å godta kravene fra antidemokratiske krefter og terrorister i Midtøsten. Jeg prøver ganske enkelt å forsvare nederlandske interesser i utlandet.

Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen

I forrige uke forlangte nasjonalforsamlingen i Iran at den nederlandske regjeringen må sørge for å stanse Wilders film.

Frykter ”Fitna”-konflikt

Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen har bedt den folkevalgte politikeren om ikke å vise ”Fitna”.

Utenriksministeren tror filmen vil kunne sette nederlendere i fare over hele verden og skade Nederlands handelsforbindelser med muslimske land.

Geert Wilders

Demonstranter i aksjon på et torg i Amsterdam i januar i år.

Foto: Cynthia Boll / AFP

–Jeg forsøker ikke å godta kravene fra antidemokratiske krefter og terrorister i Midtøsten. Jeg prøver ganske enkelt å forsvare nederlandske interesser i utlandet, sa Verhagen i går.

Den nederlandske avisen NRC Handelsblad skriver i dag at Verhagen vil stille Wilders personlig ansvarlig for eventuelle represalier mot nederlandske borgere og handelsinteresser.

Nederlandske myndigheter har ellers gjort lite for å stoppe filmen, og det er ikke ventet at Verhagens uttalelser vil føre til at Wilders avlyser visningen.

Svært kritisk til islam

Wilders har vært medlem av det nederlandske parlamentet siden 1998. Han er kjent som en svært frittalende kritiker av islam, og han har tidligere fornærmet muslimer ved å kalle Koranen islams svar på ”Mein Kampf”. Religionen islam har han beskrevet som ”en tilbakestående kultur”.

Som politiker har Wilders blant annet foreslått å stenge Nederland for immigrasjon fra ikke-vestlige land i en femårsperiode, og å forby byggingen av islamske skoler og moskeer i samme periode.

Rundt 1 million av Nederlands 16,5 millioner innbyggere er muslimer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt