NRK Meny
Normal

- Navlestrengen for nødhjelp kuttet

Det internasjonale hjelpearbeidet til Libanon er lammet. Kirkens Nødhjelp har bedt medarbeidere på vei inn i Libanon om å snu og reise tilbake til Syria.

Libanon nødhjelp
Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix/AP

Beredskapsleder i Kirkens Nødhjelp (KN) Arild Isaksen tror bombingen av hovedveien nordover fra Beirut tidligere i dag kan få alvorlige følger.

– Libaneserne som er på flukt har nå få muligheter til å komme seg ut, og like vanskelig blir det å få nødhjelp inn, sier Isaksen.

Israelske fly bombet i dag tidlig bruer langs hovedveien nordover fra den libanesiske hovedstaden Beirut. FNs hjelpekolonnener og flere andre organisasjoner ble fullstendig lammet. Kirkens Nødhjelp ba sine hjelpearbeidere på grensa mellom Syria og Libanon om å dra tilbake til Syrias hovedstad Damaskus.

Slik situasjonen nå har utviklet seg, er vi nødt til å vente med å sende flere av våre hjelpearbeidere inn i Libanon. Vi vurderer sikkerhetssituasjonen og vårt videre arbeid fra time til time, opplyste Isaksen.

Navlestrengen kuttet

En kolonne av åtte lastebiler med til sammen 150 tonn nødhjelp ble stående fast etter at israelske bomber kuttet det FN omtaler som «navlestrengen» for hjelpeforsyninger.

Situasjonen for hundretusener av mennesker som er drevet på flukt fra krigen i Libanon, blir stadig verre, opplyser FN. Det diplomatiske arbeidet for en våpenhvile trappes opp.

Storbritannias statsminister Tony Blair utsatte i dag sommerferien for å ta kontakt med andre internasjonale ledere om en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

UNHCR bekymret

Blair snakket i dag med Frankrikes president Jacques Chirac om saken, etter å ha rådført seg med FNs generalsekretær Kofi Annan kvelden før.

– Ettersom kampene fortsetter og trappes opp, blir situasjonen for den libanesiske sivilbefolkningen verre for hver time som går. Spesielt har flyktningene det mye verre enn før, heter det i en pressemelding fra FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

UNHCR-folk i felten har kommet over mennesker som har søkt ly i tilfluktsrom og på byggeplasser der de ikke har tilgang til drikkevann, toaletter eller andre nødvendigheter. Flyktningene mangler mat og får i liten grad legetilsyn.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt