- Finske nasjonalister inn i regjeringen

Etter et valgskred i Finland er flere kommentatorer enige om av det nasjonalistiske partiet Sannfinländarna blir å finne i landets nye regjering.

Timo Soini leder Sannfinländarna

Leder for Sannfinländarna, Timo Soini, hadde all grunn til å smile etter søndagens valgsensasjon.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– I Finland er man veldig tydelig på at man går etter folkets vilje. Det er noe man har gjort siden den kalde krigens tid, da man var tvunget til å gjøre kompromisser med Sovjet. Så det er veldig sannsynlig at Sannfinländarna kommer i regjeringsposisjon, sier Sverige Radios korrespondent i Finland, Jenny Sanner Roosqvist til NRK.

Samlingspartiet vant

Det liberalkonservative Samlingspartiet vant det finske valget med 20,4 prosent, men det er det EU- og innvandrings-fiendtlige partiet Sannfinländarna alle snakker om.

Med sine 39 mandater og 19 prosent av stemmene er de nå Finlands tredje største parti og vil ifølge finsk tradisjon dermed være med i en regjering.

– Vi var ute etter et stort smell, og det kom, sier Sannfinländarnas leder Timo Soini.

Vant på politikerforakt

Partiet økte sin oppslutning med hele 15 prosent siden forrige valg og det ser ut til at de selverklærte nasjonalistpopulistene har sanket en mengde proteststemmer.

– De har vunnet mange stemmer på politikerforakten som har vokst dels på grunn av den store valgfinansieringsskandalen som ble avslørt etter det forrige valg, men også den økonomiske krisen og en voksende EU-motstand i Finland. De har også spilt på folk frykt blant annet mot innvandrere, sier Roosqvist.

Sannfinländarna er skeptisk til EU og imot at Finland skal gi kriselån til medlemsland som sliter med gjeld. De har bygget mye av fremgangen på innvendinger mot kostbare lån til gjeldstyngede EU-land.

Soini har allerede kommentert EUs redningspakke til Portugal.

– Pakken, slik den nå ser ut, vil nok ikke bestå, sier Soini til Yle.

Partiet hans vil også avskaffe obligatorisk svenskundervisning i finsk skole.

Rekordjevnt

Søndagens valg vil gå inn i historien som et av de mest spennende i Finland noen gang. Sannfinländarna spilte hovedrollen i et drama som har endret det politiske landskapet fundamentalt.

Da stemmene var talt opp, ble det klart at Samlingspartiet får 44 mandater i Riksdagen, Socialdemokraterna 42 og Sannfinländarna 39. Den voldsomme framgangen til høyrepopulistene overgikk alle meningsmålingene i forkant av valget.

Regjeringsforhandlingene kan bli vanskelige, og ifølge det finske nyhetsbyrået FNB er det mulig at de tre største partiene vil danne regjering sammen. Også Svenska folkpartiet i Finland (SFP) kan få innpass i den nye regjeringen.

Knusende nederlag for Centern

Centern har opplevd et historisk ras. Partiet mistet over 7 prosentpoeng siden forrige valg og fikk søndag 15,8 prosent av stemmene.

Statsminister og partileder Mari Kiviniemi innrømmer at partiet gikk på et knusende nederlag, men hun ser likevel ingen grunn til å trekke seg fra ledervervet.

– Eventuelle beslutninger om saken vil bli tatt på neste partimøte, sier Kiviniemi.

– Når ett parti går så kraftig fram, sier det seg selv at noen må tape. Samtidig har det vært et krevende år for Centern med blant annet en sak om valgkampfinansiering, som har fått mye oppmerksomhet, forklarer nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe om sitt finske søsterparti.

Han sier det blir interessant å følge regjeringsforhandlingene etter valget.

– Finsk politikk er sterkt konsensussøkende, og det er tradisjon for at det største partiet får statsministerposten.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt