NRK Meny
Normal

- Nærmere fredsløsning i Midtøsten

Midtøsten står nærmere en fredsløsning enn noen gang, mener Thorbjørn Jagland. Han tar til orde for en ny sikkerhetskonferanse for regionen.

Thorbjørn Jagland (Ap)
Foto: Erik Johansen / Scanpix

Denne uken samles internasjonale aktører på nytt i Madrid , 15 år etter den store sikkerhetskonferansen som var starten på blant annet Osloprosessen.

Thorbjørn Jagland er en av tilretteleggerne for konferansen Madrid + 15 , som er sponset av Spania og de nordiske regjeringene.

Hør hele intervjuet her .

- Nær ny avtale

- Det er behov for å starte en lignende prosess igjen. Vi vil der peke på at vi står nærmere en fredsavtale nå enn vi noen gang har gjort. Alt ligger egentlig på bordet, og til rette for at man ganske raskt kan inngå en fullstendig fredsavtale for Israel og palestinerne, sier Jagland.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa under sitt første møte med Sikkerhetsrådet denne uken at å komme frem til en løsning for Midtøsten konflikten er noe han prioriterer høyt.

- Haster

EUs utenrikspolitiske ansvarlige Javier Solana mener det haster med å  ta mer grep om konflikten mellom israelerne og palestinerne

Madrid-konferansen torsdag og fredag kommer til å peke på alle forslagene som ligger på bordet: Clintons Tabah- og Camp David forhandlinger, veikartet for fred, arabiske initiativ og Mitchellrapporten.

- Tenker i samme retning

Møtet kan lede fram til en ny sikkerhetskonferanse der alle partene igjen samles, mener Thorbjørn Jagland.

- Det er tydelig at flere og flere tenker i samme retning, så det er jo ikke umulig at dette faktisk kan komme til å skje, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt