Hopp til innhold

- Militært nærvær er nødvendig

Det internasjonale militære nærværet i Afghanistan er viktig selv om sivile liv kan gå tapt, mener statssekretær Espen Barth Eide.

Statssekretær Espen Barth Eide.
Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Fredag ble landsbyen Azizabad i Herat-provinsen rammet av et flyangrep under amerikanskledede styrkers jakt på Taliban-opprørere.

- Svært alvorlig

En uavhengig menneskerettighetskommisjon mener at mellom 70 og 100 sivile ble drept i angrepet, blant dem flere kvinner og barn.

Statssekretær i forsvarsdepartementet, Espen Barth-Eide sier hendelsen er svært alvorlig for militær.

- Hva er den norske reaksjonen?

- Ethvert sivilt dødsfall i en slik operasjon er dypt tragisk og svært alvorlig. Hvis det viser seg at omfanget er så stort som det oppgis fra afghansk side, er dette en svært alvorlig hendelse, sier Eide.

Han påpeker at de internasjonale styrkene er avhengig av tillit i befolkningen, og at slike episoder skader dette forholdet.

- Nødvendig med fortsatt militært nærvær

Eide understreker at angrepet ble gjennomført av den amerikanskledede operasjon "Enduring Freedom", og ikke av NATOs ISAF-styrker.

- Når det er sagt, er vi veldig opptatt av hvordan vi oppfattes i den afghanske befolkningen. Det er hele poenget med å være der, og derfor har vi i NATO-sammenheng lagt svært stor vekt på å få kjøreregler for de militære styrkene som er så strenge at man gjør sitt aller beste for å unngå denne typen feilgrep.

- Grunnen til at vi er i Afghanistan er at det er svært viktig å hjelpe dette landet på fote etter mange år med blodig krig, og det er nødvendig med et fortsatt militært nærvær i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt