Hopp til innhold

Mest forskjell på stil

Utenriksredaktør Gunnar Myklebust mener forskjellen på stil var det viktigste som kom frem i nattens presidentdebatt.

Barack Obama og John McCain i den første presidentdebatt
Foto: POOL / REUTERS

- Barack Obama forsøkte flere ganger å henvende seg direkte til sin motdebattant. Han forsøkte å møte blikket til sin motstander, John McCain, snakke til ham og kreditere ham for en del politiske poenger eller gi ham rett et stykke på vei. Det begynte med "Jeg er enig med McCain i dette", før det kom et "men" - og så politiske resonnementer som skilte de to.

Les: Dette handlet nattens debatt om

- John McCain snakket hele tiden til debattleder Jim Lehrer. Han så knapt på sin rival. Ikke en eneste gang henvendte han seg til Obama. Der han plukket opp ballen, fulgte han den mot Lehrer og ikke Obama.

- Det tror jeg går dårlig hjem hos velgerne gjennom TV-skjermen - det gir inntrykk av arroganse, og det liker velgere dårlig, sier Myklebust.

Utenriksredaktøren mener debatten ble jevn, uten en klar vinner, men at Obama var ørlite foran på sak.

- Men han er fortsatt for akademisk i formen. Han klarer ikke å gå ned på det folkelige følelsesmessige nivået som amerikanerne elsker.

- McCain er bedre på dette, han hopper over det analytiske og serverer formuleringer som spiller på følelser. På dette feltet minner han faktisk litt om Reagan - som klarte dette med glans, sier Myklebust.

Video nsps_upload_2008_9_27_9_26_25_218.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se eksempel fra debatten her.

Velgerne må se "presidenten"

Dette er noen av synspunktene om debatten fra andre norske medier:

Harald Stanghelle, Aftenposten:

"Barack Obama hadde sine beste debattøyeblikk når han fikk mulighet til å fremstå om visjonenes mann, mens John McCain trives i rollen som den erfarne politiske praktiker som har sett og opplevd det meste.

En slik debatt dreier seg om å vise seg frem. Den er en personlighetstest med millioner av velgere som dommere. Det gjelder å fremstå slik at velgerne kan se den kommende presidenten foran seg - for ikke å snakke om en fremtidig øverstkommanderende. "

Svein Inge Meland, Adresseavisen:

"Det ble delt ut mange slag, men ingen knockout i den første tv-debatten mellom John McCain og Barack Obama."

VGs korrespondent Anders Giæver:

"En forutsigbar, litt kjedelig, men strengt saklig debatt som begge kandidatene kom heldig fra, og som jeg vil si endte uavgjort. Valget ble ikke avgjort i kveld."

"The Mac is back"

De politiske ekspertene i USA mener Obama gjorde det best i den delen av debatten som handlet om økonomi.

Washington Post: - Obama ble raskest varm i trøya. Han klarte seg bra i den første delen av debatten, skriver Dan Balz og mener det ikke er mulig å kåre noen klar seierherre etter debatten.

Politico: Analytiker hos nettstedet Politico.com, Roger Simon, mener debattemaet favoriserte McCain noe og at den republikanske presidentkandidaten skal være glad at han til slutt valgte å stille opp.

McCain gjorde en av sine beste debattopptredener noensinne, skriver Simon under tittelen The Mac is back.

Han mener McCain alt i alt kom best ut av det, mye takket være den aggressive stilen når diskusjonen dreide seg om utenrikspolitikk.

BBC: Den britiske kringkastingens korrepsondent Kevin Connolly, utroper McCain til vinner, men tilkjenner ham kun en knepen seier.

Connolly mener det ble nokså jevnt, hvor kandidatene scoret på hver sine områder.

- Ingen av dem svarte godt på hvordan finanskrisen vil påvirke deres økonomiske politikk, og debattlederen så da også noe frustrert ut, der han forsøkte å tvinge dem til å være konkrete. Men Obama holdt likevel godt stand da økonomien ble diskutert

- I delen om utenrikspolitikk vant McCain på poeng, selv om Obama var best på Irak-krigen og flere ganger kunne avslutte med "Du tok feil".

- Obama var også rolig og forretningsmessig, der McCain var skarp og aggressiv. Men McCain spilte godt på det han mente var Obamas naivitet, og utstøtte også et "Oh please" da de diskuterte Irans agressive retortikk mot Israel, heter det i Connolly analyse.

Han mener at McCains KGB-referanse om Vladimir Putin virker som en scene fra en dårlig B-film i Europa, mens det i USA ses som et bevis på en mann som vet hvordan man står opp mot aggressive ledere i Moskva.

CNN: Det er mulig å konkludere med at vi var vitne til et uavgjort resultat i Mississippi. Men om man tar i betraktning den retningen valgkampen har tatt de siste ukene, favoriserer et uavgjort resultat Obama, mener CNNs Alan Silverleib.

Associated Press: Begge kandidatene spilte sine spill, men ingen av dem var utenfor sin "komfortsone". Begge repeterte sine budskap fra valgkampen. Men det var første gang mange millioner av TV-seere fikk se det direkte.

Video nsps_upload_2008_9_27_11_27_26_1.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Fra diskusjonen om amerikansk sikkerhetspolitikk.

Les flere meninger om debatten hos Real Clear Politics .