- Merkelig at ambassadøren forsvant

Marokkos utenriksminister mener måten Norges tidligere ambassadør forlot landet på, vitner om at han vet at han har gjort noe galt.

Taieb Fassi Fihri

Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri møtte NRK i går.

Foto: Abdelhak Senna / Scanpix/AFP

– Jeg vet ikke om den tidligere ambassadøren er innblandet eller ikke. Men Norges ambassadør til Marokko forsvant. Han forlot landet 24 timer etter kidnappingen og han kom aldri tilbake, sier den marokkanske utenriksministeren Taieb Fassi Fihri til NRK.

LES OGSÅ: Norge har brukft mafiametoder

Noe som ikke stemmer

Onsdag ettermiddag møtte utenriksministeren den norske pressen på sitt kontor i hovedstaden Rabat. Tema var Skah-saken.

Khalid Skah

Khalid Skah.

Foto: Abdelhak Senna / Scanpix/AFP

– Vi fikk et notat fra norske myndigheter der de foreslo en ny ambassadør. Det er noe som ikke stemmer. For en ambassadør må fullføre prosedyrene når et oppdrag er utført. Han må komme hit til meg for å ta farvel, sier den marokkanske utenriksministeren.

Han mener den norske ambassaden var involvert i det han kaller kidnappingen av de to barna til Khalid Skah i juli. Og at de diplomatiske spillereglene ble brutt.

– Vi har mange bevis på at den norske ambassaden er involvert, sier den marokkanske utenriksministeren.

Norske myndigheter har avvist et krav fra marokkanske myndigheter om å gjøre rettslige avhør av ambassadeansatte , fordi de har diplomatisk immunitet.

Det mener den marokkanske utenriksministeren er en feil tolkning av lovverket.

– Ingen er utenfor rammen av lovene, sier Taieb Fassi Fihri.

Vil avhøre nordmenn

Marokkanske myndigheter sendte i høst en rettsanmodning til Norge med krav om at flere nordmenn skulle avhøres. De sendte også et skriv med beviser for hva som hadde skjedd. Men verken norske eller marokkanske myndigheter vil gi innsyn i disse dokumentene nå.

Bevisene skal blant annet være telefonsamtaler mellom personer.

– Vi visste tidlig veldig godt hvilken seilbåt som ble brukt, hvor den var og hvor mange timer den brukte. Vi visste hvem som kom og hvordan barna dro fra ambassaden. Dette visste vi bare noen timer etter. Det er derfor jeg ikke forstår hvorfor deres myndigheter nekter for det, sier Fassi Fihri.

Drapstruet

Den norske ambassadøren Bjørn Blokhus har tidligere fortalt media at han ble drapstruet av Khalid Skah. Blokhus har fortalt at det var sikkerhetshensyn som gjorde at han forlot Marokko.

– Hva vil skje hvis ambassadøren reiser tilbake til Marokko?

– Han kommer ikke tilbake fordi han vet at han er ansvarlig for en dårlig handling, sier Fassi Fihri.

– Du tror ikke han kommer tilbake?

– Nei, for de introduserte en ny i november. Det er bisart, sier han.

LES: – Sakens kjerne er at to barn reddet livet

LES: Leder for politijuristene frykter nettverk

– Ikke planlagt

Det norske utenriksdepartementet fastholder at deres folk ved ambassaden ikke hadde noe med den private aksjonen å gjøre. Utenriksminister Jonas – Jeg kan ikke straffe noen i saken.

Ragnhild Imerslund

Underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Foto: Utenriksdepartementet

– De hadde ikke klarert, ikke planlagt og ikke organisert denne flukten. Det eneste de gjorde var å åpne ambassaden for barna og slippe dem ut igjen til moren som i Norge er tilkjent omsorgen for dem, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Ambassadør Bjørn Blokhus er nå ved en annen ambassade.

– Det ble framsatt alvorlige trusler mot ambassadens ansatte. Flere svært ubehagelige og alvorlige trusler gjorde at man måtte vurderte sin tilstedeværelse, sier Imerslund.

– Det var en rekke hendelser, og på bakgrunn av dem valgte ledelsen i UD å trekke tilbake flere av de norske diplomatiske utsendte, legger hun til.

UD skal nå gå gjennom og granske påstandene som har kommet de siste dagene om at norske myndigheter skal ha spilt en mer aktiv rolle da barna flyktet fra Marokko.

SISTE NYTT

Siste nytt