- Løgner og bedrag, tordnet Taylor

– Hele denne saken er et tilfelle av svik, bedrag og løgner, sa Liberias tidligere president Charles Taylor i retten i Haag i dag.

Charles Taylor

Liberias tidligere president Charles Taylor i vitneboksen i Haag.

Foto: AP

Iført mørke solbriller inntok den 61 år gamle Taylor vitneboksen i spesialdomstolen.

Barnesoldater

Den tidligere krigsherren og statslederen forsøkte å gi retten et bilde av seg selv som en kjærlig far og bestefar som er opptatt av nestekjærlighet og rettferdighet, meldte NRKs Afrika-korrespondent.

Taylor er tiltalt for drap, tortur. voldtekt, slaveri, seksuelle overgrep og bruk av barnesoldater under borgerkrigen i nabolandet til Liberia, Sierra Leone, fra 1991 til 2001.

Taylor skal forsøke å overbevise dommerne om at aktoratets 91 vitner lyver. Forklaringen hans er ventet å ta to uker.

Han var en gang en av Afrikas mest fryktede krigsherrer. Taylor skal ifølge tiltalen ha kontrollert og væpnet geriljagruppen Revolutionary United Front (RUF) for å få kontroll over diamantgruvene i Sierra Leone og sikre innflytelse i regionen.

Lemlestelse av sivile

Krigen i Sierra Leone kalles en av de mest brutale i moderne historie og krevde over 120.000 menneskeliv. RUF anklages blant annet for å ha stått bak lemlestelse av tusenvis av sivile som fikk armer og bein kuttet av.

– Jeg, Charles Ghankay Taylor, bisto aldri, aldri på noe tidspunkt bevisst RUF-leder Foday Sankoh i invasjonen av Sierra Leone, sa Taylor i retten tirsdag.

Han er den første afrikanske statslederen som er blitt stilt for en internasjonal domstol.

I eksil i 2003

barnesoldater

Tidligere barnesoldater får behandling ved dette psykiatriske sykehuset i Sierra Leone.

Foto: GEORGES GOBET / AFP

Taylor ble president i Liberia i 1997 etter at opprørere drepte president Samuel Doe i 1990. Han ble selv styrtet i et opprør og gikk med på å gå i eksil i 2003.


Han ble utlevert til spesialdomstolen for Sierra Leone i 2006. Rettsoppgjøret foregår i Nederland ettersom det var frykt for at en rettssak i Sierra Leone kunne destabilisere regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Bilder fra stormingen - politimann forklarer seg

Dramatiske vitnesbyrd om stormingen av kongressen – Fryktet å bli lynsjet

Politimenn som jobbet for å beskytte den amerikanske kongressen under stormingen 6. januar fryktet for livet og ble utsatt for grov rasisme. Det kom fram i den første høringa i ei gransking som skal finne ut hvem som hadde ansvaret.