Hopp til innhold

- Likene i Haiti smitter ikke

- Det er en myte at likene er smittefarlige, mener statsepidemiolog Preben Aavitsland.

Mann går forbi to lik i gata i Port au Prince

En haitisk mann dekker til munnen med et håndkle i det han passerer to lik i en gate i Port au Prince.

Foto: Wolfgang Rattay / Scanpix/Reuters

- Etter alle naturkatastrofer med massedød spres myten om de epidemifarlige likene, selv av hjelpeorganisasjoner og helsepersonell som burde vite bedre, sier smittevernekspert Preben Aavitsland fra Statens folkehelseinstitutt.

Overlege Preben Aavitsland fra Nasjonalt folkehelseinstitutt

Overlege Preben Aavitsland.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Også etter jordskjelvet i Haiti har medier og hjelpeorganisasjoner gitt utrykk for at likene må fjernes for å hindre spredning av sykdommer.

LES: - Døde jordskjelvofre må begraves i massegraver

LES: Døde blir kjørt til massegraver

Psykisk påkjenning

- At lik råtner et sted er ikke smittefarlig for folk i omgivelsene. Det kan spre smitte om det ligger i en brønn eller i en drikkevannskilde, men ikke ellers. Jeg har stor forståelse for at det er en psykisk påkjenning at likene er der, og det kan være luktplager. Men det går an å fjerne de døde på en bedre måte enn å frakte dem til massegraver, sier Aavitsland.

LES: Dramatisk mangel på vann i Haiti

Aavitsland mener myten om at likene sprer smitte er uheldige på flere måter:

- Folk blir redde, og tror de kan bli syke på grunn av likene. Arbeidet med å fjerne like raskt tar ressurser fra annet viktig arbeid. Og frykten for smitte fra lik kan føre til at uidentifiserte lik brennes eller legges i massegraver de uten å bli identifisert, sier han.

Kidnappet eller død

Aavitsland mener det siste er spesielt uheldig for pårørende som:

  • ikke får gjennomført en verdig begravelse.
  • de får ingen grav å gå til
  • de sitter kanskje igjen i uvisshet om hva som skjedde med deres nærmeste.

Familiene som mister barn risikerer å ikke vite om deres barn er kidnappet og adoptert, eller om det ligger i en massegrav.

Aavitsland mener det er veldig viktig å identifisere de omkomne for å forebygge psykiske plager hos de pårørende.

- Det finnes retningslinjer for dette fra Røde Kors og Verdens Helseorganisasjon, og det er slett ikke umulig å gjennomføre i Haiti. Det viktigste er å legge hvert lik i separate sekker, ta bilde av og merke hver enkelt sekk, og samle dem på et sted. Slik blir det enklere for de pårørende å identifisere den døde senere, sier Aavitsland.

- Identifikasjon er viktig

Man ser fra andre katastrofer og kriger hvor viktig det er for pårørende å vite hva som er skjedd med sine nærmeste. Ofte brukes det millioner i ettertid på å finne og identifisere de døde.

- Derfor er det ikke bra at media og hjelpeorganisasjoner sprer myter om at likene sprer smitte, sier Aavitsland.

Det som derimot er de største smittefarene er infeksjoner i sår, fare for utbrudd av meslinger blant barn i teltleirene, og mangel på rent drikkevann.

LES: 400.000 flyttes ut av Port-au-Prince

- Det viktigste nå er å gi kirurgisk behandling og sårbehandling for å unngå infeksjoner, og få delt ut rent drikkevann til folk, sier Preben Aavitsland.

SISTE NYTT

Siste nytt