Hopp til innhold

Minst 34 omkom i kraftig jordskjelv

Minst 34 menneske omkom på pakistansk side i det kraftige jordskjelvet som rammet grenseområdet mellom Iran og Pakistan i dag. Det er frykt for at dødstallene vil stige.

Kontormedarbeidere utenfor bygninger i Karachi, Pakistan, etter nyheter om jordskjelv i Iran

EVAKUERTE: Kontormedarbeidere måtte evakuere kontorer i Karachi, Pakistan, grunnet jordskjelvet i Iran.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

Det statlige iranske fjernsynet meldte tidligere at skjelvet er det kraftigste i Iran på over 40 år, og at minst 40 mennesker har mistet livet. Representanter for myndighetene i Iran sa tidligere i dag at de fryktet flere hundre omkomne.

Guvernøren i den iranske provinsen som ble hardest rammet sier imidlertid at det ikke er omkomne etter skjelvet i Iran. Offisielt er det meldt om 27 skadde på den iranske siden av grensen.

Senteret for jordskjelvet lå ved byen Saravan, rundt 50 kilometer fra grensen til Pakistan. Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD sier til NRK. no at det er lite sannsynlig at det er nordmenn i det jordskjelvrammede området.

Det er stor frykt for kraftige etterskjelv, som kan gjøre stor skade på bygninger som alt har fått skader i hovedskjelvet. Tirsdag kveld er situasjonen fortsatt uavklart.

LES OGSÅ: – Man føler seg maktesløs under jordskjelv

Fjell- og ørkenområde

Senteret for jordskjelvet var i et tynt befolket område preget av fjell og ørken. Pakistanske myndigheter opplyser at minst 34 mennesker, blant dem to barn, har mistet livet på deres side av grensen.

Minst 80 andre skal være skadde, og rundt 1000 jordhytter ble ødelagt i skjelvet i Pakistan, opplyser tjenestemenn.

De aller fleste dødsfallene inntraff i byen Mashkal, men det er også meldt om fem omkomne i Panjgur.

Samtidig sier det iranske krisedepartementet at de hittil ikke har fått meldinger om omkomne etter skjelvet i Iran.

Det er ikke uvanlig kort tid etter naturkatastrofer at ulike representanter for myndighetene gir motstridende opplysninger.

Ifølge Det iranske seismologiske senteret hadde skjelvet en styrke på 7,5 og hadde episenter 81 kilometer nord for byen Saravan i den sørøstlige provinsen Sistan og Baluchistan.

– Vanskelig redningsoperasjon

Det semioffisielle nyhetsbyrået ISNA sier at skjelvet er det sterkeste på over 50 år.

Ifølge US Geological Survey (USGS) hadde jordskjelvet en styrke på 7,8 og hadde skjelvet en dybde på 15,2 kilometer.

Irans Røde Halvmåne, den muslimske varianten av Røde Kors, sier at de står overfor en svært vanskelig redningsoperasjon. Området som er hardest rammet ligger i et vanskelig tilgjengelig fjellområde, og flere landsbyer skal være isolert

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kjernekraftverk ikke skadet

Det er ikke sett store skader i Saravan, melder det iranske nyhetsbyrået Fars.

Kraft- og kommunikasjonslinjer er nede i Sistan og Baluchistan, melder statlig iransk TV.

Det russiske selskapet som bygger Bushehr-kjernekraftverket sier til Reuters at det ikke er skader på kjernekraftverket.

Jordskjelvet kunne merkes såpass langt unna som i Indias hovedstad New Delhi, og i Dubai og Bahrain ved Persiabukta. Høye bygninger ble utsatt for kraftige vibrasjoner, og det ble beordret evakueringer.

I New Delhi løp folk ut i gatene, sier vitner til nyhetsbyrået Reuters.

Folk venter utenfor evakuert kontorbygning i Dubai Media City etter jordskjelv i Iran

VIBRASJONER: Folk venter utenfor evakuert kontorbygning i Dubai Media City i Dubai, etter at bygningene ble rammet av vibrasjoner etter jordskjelvet i Iran.

Foto: JUMANA EL HELOUEH / Reuters

Få dager siden forrige skjelv

Det er få dager siden forrige dødelige, store jordskjelv rammet Iran. 37 mennesker omkom og 850 ble skadd etter at skjelvet med en styrke på 6,3 ødela flere hjem og raserte to landsbyer.

Episenteret for skjelvet 9. april lå 91 kilometer sørøst for byen Bushehr, hvor blant annet Irans eneste atomkraftverk ligger. Jordskjelvet skal likevel ikke ha påvirket driften av atomkraftverket.

De fleste av anleggene som er knyttet til kjernefysisk aktivitet i Iran, skal ligge i de midtre eller vestlige delene i landet. Bushehr-kjernekraftverket ligger ved kysten, mot Persiabukta.

Det mest dødelige jordskjelvet i Iran de siste 50 årene rammet byen Bam i den sørøstlige delen av landet. 25.000 mennesker omkom i denne katastrofen.

Kraftig jordskjelv rammet Iran og Pakistan

LES OGSÅ: 20.000 omkom i jordskjelvet

LES OGSÅ: Overdreven epidemifrykt

LES OGSÅ: Etterlyser nødhjelp til Bam

Saken oppdateres

SISTE NYTT

Siste nytt