NRK Meny
Normal

- Kosovo uavhengig 17. februar

Serbias minister for Kosovo mener at Kosovo kommer til å erklære seg uavhengig av Serbia neste søndag, den 17. februar.

Plakat i Kosovo
Foto: Armend Nimani / AFP

Ministeren, Slobodan Samardzic, sier at de opplysningene han får fortløpende gjør det stadig mer sannsynlig at den 17. er datoen. Selv kaller Samardzic det som skal skje for ulovlig.

Det legger ingen demper på forberedelsene til feiringen i Kosovo. Selv om datoen foreløpig ikke er bekreftet, så pågår planleggingen for fullt i det nye landets hovedstad, Pristina.

Stor fest

Uavhengigheten skal markeres med en stor folkefest. Det er planlagt en rekke konserter og et fyrverkeri, og arrangørene forbereder seg på å ta imot minst 200.000 besøkende fra resten av Kosovo. 

Kosovos finansminister har satt av en million euro, eller åtte millioner kroner til festlighetene.

Utenlandske gjester kan glede seg over tilbudspriser på et av byens hoteller.

Hotellet har en stund annonsert tilbudet på store plakater langs veien fra den internasjonale flyplassen og inn til byens sentrum.

Hotelldirektøren understreker at tilbudet også omfatter serbere, som ikke akkurat gleder seg til uavhengighetserklæringen.

Anerkjennelse fra 100 land

Statsministeren i Kosovo, Hashim Thaci, vil ikke røpe datoen, men regner med at den nye staten vil bli godkjent av rundt 100 land.

Blant dem er USA og de fleste EU-landene.

Serbia og Russland er definitivt ikke blant de som vil anerkjenne et uavhengig Kosovo. Serbia ser på Kosovo som fødestedet for sin kultur, historie og ortodoks kristendom. Det er historisk tette bånd mellom  Serbia og i Russland, blant annet fordi de fleste innbyggerne i begge land er ortodokse kristne.

Serbisk frykt

Kosovo har en overveiende albansk og muslimsk befolkning, og de serberne som ikke allerede har flyttet, frykter hva som venter dem, selv om statsminister Thaci har bedt dem bli. Han ønsker at Kosovo skal bli en flerkulturell stat.

Det er heller ikke ventet at EU-landene Romania, Slovakia og Kypros vil anerkjenne Kosovo. Årsaken er at disse landene har sine egne minoriteter og frykter en smitteeffekt.

- Spørsmålet om uavhengighet er opp og avgjort, og det kan ingen endre på, sier statsminister Thaci. 

Kosovo har vært under FN-administrasjon siden 1999, da NATOs bombefly tvang styrker lojale til den daværende serbiske presidenten Slobodan Milosevic ut av provinsen.

Det skjedde for å stanse de grove overgrepene den albanske befolkningen var utsatt for.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt