- Kommer til Kongo for å plyndre

Befolkningen i Kisangani, Kongo, har fra tidligere dårlig erfaring med væpnede utledninger.

Rettssaken i Kongo

Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet i Kongo, tiltalt for blant annet drap og spionasje i Kongo. Aktor la i retten ned påstand om dødsstraff for de to.

Foto: Vegard Vatn / SCANPIX

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French blir av mange i Kisangani sett på som drapsmenn og profitører. Og grunnen til det kan være at menneskene i denne byen har hatt dårlige erfaringer med utlendinger tidligere.

Les også: Slik lever Moland og French

Kisangani har nemlig en lang historie der folk utenfra har plyndret byen for gull og diamanter med våpen.

Helt siden Henry Morton Stanley seilte oppover Kongo-elven på privat oppdrag for belgiske kong Leopold II, og grunnla byen som et handelssenter på elvebredden ved Stanley-fossen i 1883, har dette vært et senter for handel av våpen og edelstener. Og den hvite mann har forsynt seg av fatet mer enn en gang.

Mange har plyndret landet

- Kinsangani er et knutepunkt og et senter for handel med edelstener, gull og diamanter i Sentral-Afrika, sier FAFO-forsker og Kongo-ekspert Morten Bøås til NRK, som drar kjensel på trekk i historien som gjentar seg.

- Det er linjer her tilbake til Kong Leopold II sin tid via kjente leiesoldater som ”Mad” Mike Hoare som herjet i Afrika på 60-tallet til dagens lykkejegere, og dette er historier som den vanlige kongoleser kjenner til, sier Bøås, uten at han ønsker å spekulere i hva de to norske gjorde på sin reise gjennom Kongos jungel.

Les også: Enka etter Kongo-drapet snakkar ut
Les også: Krever dødsstraff for nordmennene

Men byen har trukket til seg mange som ikke bare har hatt edle hensikter før, det viser Kisanganis blodige historie. For eksempel da Uganda og Rwanda sammen invaderte Kongo i 1999, sprakk samarbeid mellom de to nettopp i Kisangani, og nettopp over edelstenene som befinner seg like utenfor byen.

- Uganda påstod at de lette etter utbrytere, men de var jo helt andre steder i landet, de var der selvfølgelig for edelstenene, sier Bøås.

Mener Norge har et ansvar

Dette førte til direkte gatekamper mellom de to innvaderne hærene inne i Kisangani. Og flere hundre ble drept, mange kongolesere har i ettertid spurt seg hvor vesten var da dette skjedde.

- Mange jeg har snakket med, som kommer fra Kisangani peker nettopp på disse gatekampene i Kisangani. Og de spør seg hvorfor norske myndigheter, i likhet med resten av den vestlige verden, ikke tok affære spesielt overfor de ugandiske myndighetene, men bare fortsatte og gi landet bistand, sier statsviter og kongoleser bosatt i Norge Baguma Buranga til NRK.

- Det inntrykket mange kongolesere dermed sitter igjen med er vesten bare kommer til landet for å plyndre dem, sier Buranga.

Men ikke alle i Kisangani er negative til de to fengslede nordmennene, skal vi tro noen vi snakket med på gata i Kisangani.

- Det er delte meninger om de to, noen tror de forsvarte seg mot angrep, mens andre tror de drepte sjåføren sin. Vi er ikke fiendtlig innstilt mot nordmenn, men vi stoler på at dommeren gjør jobben sin og avgjør hvem som er skyldige, sier Claude Kubota til NRK.

Les også: – Vi kommer til å bli dømt

Dom i saken mot de to fengslede nordmennene er ventet tidligst mot slutten av neste uke, og det er ventet at uansett utfall så vil saken bli anket til en høyere rettsinnstans her i Kisangani, før den eventuelt vil bli behandlet i hovedstaden Kinshasa.

SISTE NYTT

Siste nytt